[pullquote]
Miquel Oliver, de MÉS-Esquerra, va socialitzar el conflicte de Cala Varques
[/pullquote]
Com valora la tasca que fa l’equip de govern respecte Cala Varques?
La veritat és que el govern actual va ser molt crític amb nosaltres quan ens va tocar gestionar el que ens vàrem trobar, una cala saturada i sense serveis. I ara passat el 2016 i el 2017 sense fer res, i el 2018 es presenta amb incògnites damunt la taula. Primer de tot, què farà l’equip de govern amb les barreres tancades. Perquè s’ha de garantir el pas. Algú podria pensar que a nosaltres ja ens va bé que es tanquin les barreres, però no és així, per nosaltres s’ha de garantir el pas. Per això enguany es complica tot una mica més encara, perquè els propietaris s’han posat en rebel·lia per la inoperància de l’equip de govern.
A més del tancament de les barreres hi ha un altre problema, que és l’aparició de pedres als costats del camí, que no està clar qui els ha posat per tal d’impedir l’aparcament…
Sí, els veïnats veuen que l’administració no actua, i intenten donar solucions, tot i que no sigui de la manera correcta. Nosaltres no ho defensam, perquè no és la manera de fer les coses, però és que així aconsegueixen que la gent no hi aparqui. Torn a repetir que això ha succeït per la inacció del govern.
Els altres agents implicats, més enllà de l’Ajuntament, per exemple la Conselleria, han actuat?
El govern pot actuar de dues maneres, una és damunt la mar. Tot i que no pot restringir l’accés a les platges, hauria d’haver regulat el tema dels amarraments, per evitar la massificació damunt l’aigua. On sí que ha actuat ha estat en l’ocupació de les coves, ha obert diferents expedients a gent que estava allotjada allà dins. Quan entram en el tema de la venda ambulant és l’Ajuntament qui té potestat. Sé que hi ha hagut diferents intents de coordinació. Per jo seria desitjable fer una visita conjunta a tres bandes: Seprona, tècnics de la Conselleria i Policia Local. Això pel que fa a l’activitat a la platja. Pel que fa als accessos la Conselleria hi té poca cosa a dir. Podria col·laborar amb l’Ajuntament en el cas que li demanàs ajuda per garantir l’accés, supòs.
Pot recordar les mesures que va prendre MÉS-Esquerra el temps que va estar al govern?
Primer de tot prohibir l’aparcament al camí. És un camí públic, així és com està recollit, la Policia Local l’ha de regular, i així vàrem procedir. Amb això intentàvem no donar facilitats per arribar a la platja en cotxe, per potenciar que la gent hi anàs amb mitjans sostenibles o per altres recorreguts. Això era per intentar reduir el nombre de visitants, ja que hi havia una gran massificació, i hem de recordar que és una cala verge. També socialitzàrem el problema, sabíem que quan prohibíssim aparcar, la gent cercaria altres llocs, no preteníem que la gent aparcàs a la carretera, però això va mostrar el problema que hi havia.
Han sortit en determinats moments la idea de fer un aparcament…
La solució que pretenia l’actual equip de govern de crear un aparcament per regular el nombre de visitants, de res hagués servit, si hagués tengut les dimensions que pretenia. Tanmateix aquesta idea no va poder tirar endavant perquè l’espai on es volia fer està a la Xarxa Natura 2000 i això no hi està permès.
Una altra idea que s’ha sentit és la de posar busos llançadora. Això estaria bé si es prohibís l’aparcament a l’entorn i es garantís que no hi arriba gent de forma massiva per altres vies, si no, només afegeixes damunt banyat. Això va ser una idea del Govern, no de l’Ajuntament. MES-Esquerra hi està en contra.
Quina proposta veus viable, idò?
Jo prohibiria l’aparcament. Està clar que es necessita l’ajuda de la Guàrdia Civil, que apliquin mesures dissuasòries de forma efectiva… També intentaria que els usuaris arribassin per rutes alternatives, per exemple des de l’Estany d’en Mas. Potser intentaria aprofitar la solució del Govern, però vetlant el nombre de persones màximes que hi podria haver. Instaria de forma urgent el Govern Balear per regular i restringir els amarraments a la cala.