Aquest cap de setmana passat IB3 va estrenar el documental Nosaltres els vencedors, un film que aborda el testimoni dels descendents dels responsables de la repressió durant la guerra civil i la postguerra a Mallorca. En parlam amb Antoi Maria Thomàs (Palma, 1942), el seu director
Quan féreu Nosaltres els vençuts ja teníeu dins el cap la idea de Nosaltres els vencedors?
La idea va venir després. El productor em va dir que podríem fer aquesta segona part, i li vaig dir que sí, tot i que jo hi veia dificultats. Hauríem de veure quins familiars tendríem la possiblitat d’abastar. Era un tema que rodava pel meu cap i que ja fa dos anys que vàrem exposar.
Heu hagut de plantejar molt bé la qüestió als familiars que hi surten per evitar reticències o fins i tot silencis?
Tots els que surten ho han fet voluntàriament i sense cap necessitat de forçar. Alguns d’ells ja esperaven que qualcú s’acostàs. També hi ha hagut gent contactada que d’una forma o una altra s’han negat a oferir el seu testimoni, cosa que també respectam moltíssim. Qualcuns varen dir que els podia dur un conflicte familiar o que ho volien consultar a la família. En conjunt són més els que vaig contactar que els que surten. No podem ser bíblics. No podem fer passar als famíliars allò que han fet pares o avis.
Us vàreu trobar que qualcú, ja davant la càmera, renunciàs a donar el seu testimoni?
No, perquè inicialment ja els deixàvem clar el que preteníem. Cert és que qualcun va expressar sorpresa davant alguna de les preguntes. També he de dir que algunes de les persones que es varen negar a sortir-hi consideraren gairebé un insult que ens adreçàssim a elles.
Condiciona que el testimoni sigui descendent directe o de tercera generació? O que ara estigui als antípodes ideològics del seu antecessor? O cada persona és un món?
Cada persona és un món. Una de les testimonis diu davant la càmera que està contenta d’haver pogut expressar públicament a la fi la seva opinió. De totes maneres, no em va sorprendre que els familiars més directes fessin alguna mena de justificació del que havien fet els seus pares.
També hi ha una feina documental per explicar qui eren els capdavanters de la represssió a Mallorca.
Sí. Hi ha molta documentació escrita sobre això, començant per la feina feta per Massot i Muntaner i arribant a la de tants d’altres investigadors.També cercàvem material inèdit. He de dir que ensvàrem trobar amb qualque reacció inesperada d’algun investigador que no va voler-nos cedir determinat material. I també hem trobat ajudes inesperades.
També parlau del comte Rossi.
Sí. Vàrem contactar amb un net seu a través del seu compte de Facebook. Hi vaig arribar a parlar, però després d’haver intercanviat algun material es va extingir el contacte per part seva.
Quin serà a partir d’ara el recorregut del documental?
Teníem previst fer-ne una presentació prèvia a l’estrena, i havíem fet contacte amb Cine Ciutat. Però tal com està la cosa vàrem veure que seria complicat i ho hem postposat a partir de gener o febrer si ha millorat la crisi del coronavirus. L’oferirem a TV3 i també el subtitularem en castellà perquè pugui rodar per altres canals.