skip to Main Content

Antònia Pipiu: llibre, disc i espectacle en una setmana

Antònia Nicolau, Pipiu, és glosadora, és cantadora, és balladora. És, en definitiva, cultura popular. Poc avesada està, i així ho reconeix ella mateixa, a veure el seu nom imprès en els crèdits o en la titularitat d’autoria d’un llibre o d’un disc. “Ens Coneixem de fa anys amb el dibuixant Canizales, que fa una quinzena d’anys que viu a Mallorca”, diu, “i un dia em va telefonar per fer-me una proposta. Em va demanar de fer les gloses per a un conte infantil que tenia pensat de fer”. La resposta inicial de la glosadora manacorina va ser negativa. L’endemà, però, Canizales insistí, i vaig tombar el coll: “Li vaig fer quartetes perquè ell triàs les que volgués, sense pensar en cap moment que jo participaria en el llibre”. Però els pensaments d’Antònia Pipiu no s’avenien amb els de Canizales, que tenia ben clar que el nom i l’autoria de les gloses eren de la popular cantadora i glosadora manacorina.

Canizales ja havia publicat un altre llibre sobre dimonis i Sant Antoni l’any passat, “però amb les cançons de tota la vida per als al·lots, el Trenta-u, la Barqueta…”.

En el conte ara publicat per Absorta edicions “Sant Antoni hi apren de tocar la ximbomba, però els dimonis la hi prenen. Aleshores s’estableix una conversa en forma de glosa entre els diferents personatges”, diu Antònia Pipiu, “que van parlant de diferents instruments, i així els infants aprenen quins són els instruments i les seves diferents característiques”.

El llibre estava fet, però això no va ser tot. “Canizales després em va dir que cercàs gent que cantàs per enregistrar les gloses, i va ser així que ho vaig dir a Antoni Nadal, Maties Sagrera, Bel Rigo, Martina Adrover, i jo mateixa”. Ara tenen les cançons enregistrades i es poden descarregar molt fàcilment gràcies a un codi QR. Pipiu està alabada de la feta, perquè a les presentacions el dibuixant fa una dedicatòria als llibres a qui la hi demana, “i la fa en forma de dibuix”. “Per a mi tot això és nou i no m’ho havia proposat mai: estic com a empegueïda i tot de dir que he fet un llibre”.

Al tancament d’aquesta edició, la comitiva del llibre, que es titula “Dimonis, on teniu la ximbomba?”, tenien previst fer-ne presentació al bar Cabrera. A més, però, també el presentaran els dies 18 i 19, a les 18:30, a l’envelat de Nadal de Porto Cristo i al de Manacor. A més, hi ha presentacions ja confirmades a Algaida, Alcúdia, Muro…

Batecs d’enyorança

Però l’activitat d’Antònia Pipiu no s’atura aquí. Diumenge passat estrenaren Batecs d’enyorança al centre de Cultura de Porto Cristo. El muntatge també s’ha de fer a Campos, i a Manacor, si tot va bé. “Això sí que és un projecte meu: el feim amb en Toni Nadal i en Joanet Muñoz”. La idea era, diu la glosadora, “fer qualque cosa amb les gloses escrites antigues, i altres de modernes que jo tenia”.

Back To Top
Search