Skip to content

NOTÍCIA

“Ara amb 150 quilos fas més doblers que abans, no has de fer tanta feina ni espenyes tant la mar”

PUBLICITAT

Joan Bauçà, ‘Teret’ (Son Servera, 1964) és el patró major de la confraria de pescadors de Portocristo, ara establerta a Cala Bona. Tot just quan ha començat la temporada de llampuga, parlam amb ell de veda, de quotes de pesca i del mercat que té aquest peix, avui tan valorat.

Aquesta setmana comença la temporada de la llampuga. Com ha anat la primera jornada?
La primera jornada ha anat més o menys bé, com la de l’any passat. Hem pogut fer la quota, que són 150 quilos per barca i per dia. Ens ha costat un poc fer-lo, però ha anat bé i si el feim, ja ens donam per satisfets.

Es poden fer previsions de com pot ser la temporada? Quines expectatives teniu?
Pel que he vist, crec que anirà més o menys com l’any passat. Estam a principi de temporada, i això pot canviar d’avui per a demà, però hem vist quatre peixos, si mateix! L’any passat no va ser una temporada excepcional, però ens vam defensar. Amb la quota tenim un avantatge, i és que qui n’agafa moltes es defensa i qui n’agafa poques té més bon preu. A vegades n’hi ha més al nord i d’altres per aquí, al Llevant. La quota controla el nombre de captures, però fa que tothom es pugui defensar, perquè hi ha temporades que hi ha més peix i temporades que n’hi ha menys o que és més petit. A vegades per la part de Sóller és més gros, que té un poc més de preu. Pel que fa a la mida, també més o menys com l’any passat. Hi ha un poc de tot, mitjanceres i petites, sobretot; el que és normal en aquest temps.

Com valorau els pescadors el tema de la veda i les quotes?
Crec que la veda està bé i la quota també. Quan jo vaig començar a pescar potser qualque dia duia mil quilos de llampuga i el feia a un euro, i ara amb 150 quilos fas més doblers que abans, no has de fer tanta feina ni espenyes tant la mar. Per jo està molt bé.

Molts pescadors combinau la pesca amb altres activitats. És una pesca rendible la de la llampuga?
Jo de fet tenia una fusteria, però he fet tota la vida de pescador; fa més de quaranta anys que pesc. Nosaltres tenim una barca que fa via i anam a cercar-les bastant lluny; hem de fer bastantes milles. Hi ha anys que ens és poc rendible perquè la llampuga està molt endins, has de fer molt de camí i d’emprar mitja hora de camí a emprar dues hores, hi ha molta diferència. Ara en aquest temps normalment són per aquí a prop, però més endavant, l’any passat, per exemple, vam haver d’anar unes 15 milles enfora. Després comença a venir el mal temps i qualque pic en ser allà has de tornar arrere perquè no pots pescar.

La llampuga és un peix valorat a ca nostra?
Sí, i com més va més valor té. Era un peix que no tenia valor i que la gent no coneixia gaire. Gràcies a la fira de la llampuga que fan a Cala Rajada la gent l’ha anat coneixent i ara té molta demanda. La gent ja espera que arribi la llampuga al mercat i demana quan n’hi haurà.

Els que vulguem dinar de llampuga, a quant la pagarem, avui?
Nosaltres tenim un punt de venda aquí a Cala Bona. Venem tot el peix una miqueta més alt que el preu de llonja. Si ens arriba a vint, per exemple, el venem a 22; això amb tot el peix. Ahir, per exemple, vam fer un parell de llampugues i avui venia de llonja a una mitjana d’uns deu euros per quilo. Si és més petita va més barata i si és més grossa, un poc més cara. Avui venia així, però demà ja veurem. Això és un mercat d’oferta i demanda i funciona segons subhasta. Com més n’hi ha, va més barata i com menys més cara.

Back To Top
Search