skip to Main Content

“Conèixer la llengua és l’única manera possible de conèixer i estimar el nostre poble”

“Perquè conèixer la llengua és l’única manera possible de conèixer i estimar el nostre poble. Per això vull convidar-vos a regalar paraules en català quan anau a la botiga o a la discoteca, a la metgessa o al notari, al cinema o d’excursió, a la feina i al lleure, a persones grans i a infants, des del matí fins al vespre i, si pot ser, que les paraules vagin acompanyades amb un somriure. És una manera de mostrar que nosaltres som així, un poble natural, generós, intel·ligent i alegre, disposat a obrir totes les portes i a regalar el millor que tenim que és la llengua, conscients que sense ella deixaríem de ser qui som”, així d’eloqüent s’expressava en el seu discurs d’agraïment Magdalena Gelabert, pocs segons després d’haver rebut el premi Aina Moll durant la vetlada dels Premis 31 de Desembre que cada any atorga l’Obra Cultural Balear. Gelabert dedicà el premi a son pare, Tomeu Gelabert, Fil, traspassat recentment.

L’altra manacorina que rebia guardó va ser Joana Gomila. La jove cantant, que rebia el premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel, cità John Berger en les seves paraules d’agraïment, tot enaltint el poder de l’art com a mobilitzador social i, sobretot, personal: “El que l’art ofereix a la gent és esperança. I quan les persones tenen esperança neix en elles el coratge necessari per resistir i lluitar per una vida millor”. Gomila cantà un fragment d’una de les peces del seu Folk Souvenir, el projecte que, ara ja en forma de disc, tant ha rodat els darrers anys arreu de tot el país.

Sens dubte, però, el que va marcar el to i el desenvolupament del vespre va ser el premi Gabriel Alomar concedit a Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, els quals, òbviament no pogueren acudir a rebre el guardó. Qui sí que hi acudí per fer-ne lliurament va ser la presidenta del Parlament català, Carme Forcadell, la qual va ser rebuda amb una càlida ovació per part del públic assistent. Forcadell va fer també referència a la llengua com a vincle comú de tots els catalans, i acabà el seu discurs recordant que la lluita per la llibertat no ha acabat amb un “persistirem”. Reberen el premi en nom dels Jordis Marcel Mauri i Núria Guillaumes, representants d’Òmnium Cultural i l’ANC, respectivament. L’acte comptà amb l’assistència de la batlessa de Manacor Catalina Riera, i dels regidors Antònia Llodrà, Miquel Oliver i Sebastià Llodrà.

Back To Top
Search