skip to Main Content

“Des de Mallorca es tallà el cordó umbilical de la República”

Gaspar Salom (San Miguel de Tucumán, Argentina, 1955) ha estat guia turístic durant més de trenta anys. Avui a les 20h a Manacor Mallorca, el teatre decisiu. 1936-1939, un llibre per tombar alguns mites sobre la guerra civil.

Per què aquest títol de “teatre decisiu”? Tan important va ser Mallorca en el desenvolupament de la guerra civil?
El motiu principal pel qual Itàlia va participar directament al conflicte va ser el seu gran interès en Mallorca, i l’armament italià -més que qualsevol altra cosa- va fer que els nacionals guanyassin la guerra. A més, des de Mallorca es va tallar el cordó umbilical de la República: la ruta marítima mediterrània URSS (Sevastopol, Odessa, etc.)/ports de la zona principal republicana (Cartagena, València, Barcelona), per on arribava l’armament que sostenia l’esforç bèl.lic republicà.

El llibre és un assaig? Com t’has documentat per escriure’l?
És fruit d’una investigació de més de 25 anys, reunint, analitzant i treient conclusions de: fonts primàries (arxius militars -centro de Historia y Cultura Militar de Palma, museu militar Castell de Sant Carles-, arxius civils -de la companyia de ferrocarril Serveis Ferroviaris de Mallorca SFM) i també de testimonis directes (persones que varen viure i/o participar en els esdevenimets) tant del front del Llevant l’agost/setembre de 1936, com de la rereguarda i els bombardeigs posteriors. Els idiomes han estat per mi un pont per tenir accés a llibres d’autors italians, francesos, britànics, alemanys, publicats però no traduïts al català ni al castellà, que m’han ajudat a apropar-me a la perspectiva internacional del conflicte. També internet ha estast una eina auxiliar important i vertadera drecera per accedir al contengut de documents molt aclaridors en el seu idioma original, com per exemple els acords de Nyon.

Per què dius que va ser una guerra internacional? Hi hagué més factors que el ja conegut de la intervenció alemanya i italiana?
Les decisions polítiques i militars preses a l’estranger per part de personatges estrangers, responent a interessos estratègics i polítics estrangers -sense participació de nacionals ni de republicans-, varen resultar determinants en el curs que seguia el conflicte. Però també pels atacs directes duits a terme per forces armades estrangeres -sovint des de les seves pròpies bases-. I finalment pels enviaments massius de material de guerra i tropes estrangers que sostenien les operacions al front.

Espanya és un laboratori per al feixisme alemany i italià?
Aquell conflicte no és que fos un laboratori de forma premeditada, sinó que, davant la realitat de la guerra i les seves exigències, no va quedar més remei a les potències -compromeses directament en el conflicte- que abocar-hi allò millor que tenien i anar millorant el material si feia falta, per a poder aconseguir els objectius enfront d’uns enemics que feien el mateix. I això resa tant per l’URSS com per Itàlia i per Alemanya.

Quins falsos mites amaga la guerra?
Els republicans tengueren més armament que els nacionals a les batalles per Madrid. Fals. En realitat els nacionals tenien superioritat numèrica. Si Bayo no va avançar dins Mallorca no va ser per la desorganització, sinó per la gran mobilitat motoritzada per carretera i ferrocarril dels nacionals. Ni la Gran Bretanya ni els Estats Units foren neutrals. Uns amb maniobres diplomàtiques i els altres amb petroli, ajudaren els nacionals.

Back To Top
Search