L’historiador Albert Carvajal (Manacor 1973), coautor de Passió pel Futbol a Manacor (1908-2023) juntament amb Antoni Gomila i Antoni Tugores, ens parla de la relació entre aquest esport i la…

Deu preguntes a Lluís Llull Parera, nou cinturó negre 4t dan
Lluís Llull és monitor de judo, gran entusiasta d’aquest esport en tots els seus aspectes, un esportista nat i una peça clau dins el Renshinkan. Ara acabat d’aprovar el seu examen de 4t dan hem volgut tenir aquesta xerrada amb ell.
Judo Renshinkan
Com afronteu en el judo la situació que ara patim tots amb la Covid-19?
La situació és molt incerta, feim les coses dia a dia amb moltes mesures de seguretat, presa de temperatura, rentat de mans i peus, distància, grups bombolla, desinfecció, sense contacte, etc. A vegades es fa un poc difícil, a més, la gent està molt insegura, l’assistència ha baixat molt, les competicions aturades. Després ja entram dins la part econòmica pels professors o propietaris dels clubs i dojos que han tingut tancat molt de temps i els ingressos han estat molt baixos.
El vostre examen es va fer sense contacte. Com es pot fer un examen de judo sense contacte?
Es va fer amb el mètode tandoku renshu que vol dir estudi tot sol, sempre necessites un company o uke per fer els treballs i tècniques de l’examen i vàrem canviar la metodologia enfocant-lo de manera més teòrica, aprofundint en els fonaments, desequilibris, controls, desplaçaments, tècniques, etc, tot d’una manera verbal i explicativa.
Du feina preparar un examen d’aquestes característiques?
Vàrem canviar el xip i baratar les projeccions i immobilitzacions dels treballs amb explicacions orals més profundes i detallades, en resum vàrem xerrar i explicar bastant. Jo som molt xerrador i no vaig tenir problemes.
Amb tots els esports que hi ha, per què et va atreure el judo?
He practicat molts d’esports, em feia moltes ganes fer un esport individual i una art marcial. Quan ho vaig provar ja em va enganxar molt, no només l’esport en si, sinó tot el que significa el judo, els valors que té, les ensenyances, les amistats que he fet… El judo no acaba damunt el tatami, continua a fora d’ell, t’ajuda molt en la vida quotidiana amb els valors que aprens.
Què significa per a tu haver aprovat aquesta nova titulació?
Judo significa camí de la suavitat i per jo és una passa més d’aquest camí, és anar aprenent dia a dia i estar bé amb tu mateix, és un aprenentatge continu.
Ara que ets 4t dan quin és el teu objectiu més immediat?
No em marc objectius molts grossos ni a llarg termini. M’agrada més anar dia a dia, però sempre hi ha feina: tècniques que no coneixies, aprendre katas, titulacions, normes d’arbitratge i quan arribi l’hora pujar de dan i cinturó.
Quants anys tens i a quina edat vas començar el judo?
Tenc 50 anys i vaig començar molt jovenet a practicar-lo, però ho vaig deixar bastants d’anys que vaig jugar a tenis, bàsquet, jugador i entrenador de vòlei i fa devers uns 15 anys vaig tornar a fer judo i no he amollat ni un dia.
Amb aquests anys de pràctica què és el que t’ha aportat aquest esport?
El més important molt bones amistats perquè és un esport molt proper i amb molt bona gent, uns valors ètics molt importants, seguretat en tu mateix i fins i tot paraules en japonès.
És perillós practicar un esport de lluita com és el judo?
Jo trob que no és gens perillós. És un esport que empres tot el cos fent feina de força, resistència, cardiovascular i altres… També tonifiques tot el cos, cada persona posa el ritme que més li convé.
Vols afegir alguna cosa més?
El primer, salut per tots i que aquesta situació sanitària i econòmica dolenta que vivim aquests moments s’arregli al més aviat possible. I si us ve de gust veniu al centre d’estudi de judo Renshinkan a provar el judo, segur que us agradarà. Us esperam amb les portes obertes.