skip to Main Content

El feminisme a Manacor: consolidat però amb molta feina per davant

Darrerament he sentit diverses vegades que el feminisme està de moda. Tot i que no crec que sigui una expressió encertada, perquè les modes són volàtils, canviants i sovint imposades, crec que puc entendre aquesta expressió. Volen dir que hi ha reivindicacions massives arreu del món i es donen en diferents àmbits; que hi ha més consciència social, que les dones estam més alerta i que els homes comencen a entendre que, per sistema, tenen certs privilegis que les dones no tenim. Però també és perquè les activistes, associacions i entitats fan alguna cosa bé… I en el cas de Manacor no crec que sigui diferent.

La primera associació feminista que va sorgir al poble, fou Dones de Llevant i enguany ha complert 10 anys de vida, que es diu de pressa. La seva incansable presidenta, n’Antònia Matamalas, és una dona tot terreny, que ha lluitat pels drets de les dones de Manacor en tots els sentits. Dones de Llevant han fet innombrables concentracions per denunciar assassinats masclistes, i no s’han cansat d’exigir millores en els serveis que atenen víctimes de violència de gènere -moltes vegades, fins i tot, fent elles mateixes els acompanyaments a aquestes dones -. A més, han fet molts actes per visibilitzar les dones en tots els àmbits de la vida.

Anys més tard, va néixer l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor, que, a poc a poc, es va fent gran en tamany i experiència. Els dos col·lectius comparteixen lluites i una de les més destacades dels darrers anys és l’urbanisme amb perspectiva de gènere: una tasca inacabada perquè està pendent de l’aprovació del PG per part de l’Ajuntament.

Però si un element defineix la tasca d’Assemblea els darrers anys, aquest és la lluita per la participació igualitària de dones i nines en les danses i tradicions. Sense oblidar la  democratització de les festes populars així com la de les institucions, elles clamen que també volen ballar i ja fa  quatre anys que, a tall de denúncia, treuen les dimònies per Sant Antoni.

En definitiva, les associacions feministes de Manacor fan la impressió d’estar ben consolidades. Sigui com sigui, el cert és que tenen molta feina al davant.0

Back To Top
Search