Francisca Grimalt Gelabert publica el seu primer recull de haikus Camins i caus. El presentarà a l’Espai 36 de Sant Llorenç dia 3 de desembre a les 18.30. A la…

El nucli urbà de Ses Salines es converteix en un museu que mostra la romanització de l’illa
La doctora en arqueologia, Sílvia Alcaide, juntament amb el doctor Bartomeu Vallori encapçalen el Projecte arqueològic de Ses Salines que, amb el suport de l’Ajuntament de la localitat i del Consell de Mallorca, ha apostat per la museïtzació del nucli antic.
Fer un museu del nucli urbà de Ses Salines i a l’aire lliure. Aquesta és proposta que s’emmarca dins del projecte arqueològic Ses Salines que codirigeix l’arqueòloga manacorina Sílvia Alcaide, conjuntament amb el també arqueòleg Bartomeu Vallori.
“Ja fa molt de temps que a Ses Salines s’han anat fent troballes arqueològiques i la nostra recerca va començar l’any 2014: la nostra teoria és que totes les troballes formen part de l’evolució d’un sol poblament” explica l’arqueòloga. En aquest sentit, Alcaide parla de troballes de diferents èpoques des de l’edat de Bronze, amb troballes de l’època talaiòtica i postalaiòtica fins a un fort militar de l’època tardorepublicana, conegut popularment com “la síquia”. “Sabem que aquest poblament romà durà des del segle II aC fins al segle VI dC: aquesta és en l’època en la qual hem focalitzat el gruix de la nostra feina”.

“Era molt difícil fer difusió de la nostra feina al gran públic perquè es tracta d’un jaciment urbà però hem apostat per la democratització de la cultura: la idea és que un jaciment que està soterrat o dins de cases privades, pugui ser visitable” diu Alcaide. Per aquest motiu han instal·lat una sèrie de codis QR en els diferents punts marcats, que es poden escanejar fàcilment des del mòbil i automàticament t’enllacen a una explicació sobre allò que tens davant o estàs trepitjant. “Es tracta d’un recorregut que pot ser temàtic o cronològic i que bàsicament fa la volta a la plaça de l’Ajuntament” diu l’arqueòloga, mentre afegeix que “durant l’estiu es podrà veure l’excavació on encara fem feina i també hi ha diversos punts senyalitzats amb un vidre de seguretat o empedrat, des d’on es pot veure el fossat”.A més, a la pàgina web https://sessalinesroma.com/ es pot ampliar la informació sobre les diferents troballes, els usos i costums de les diferents èpoques i un mapa per poder preparar la visita. “També tenim en marxa un apartat amb activitats didàctiques per poder treballar amb les escoles” afirma Alcaide.