skip to Main Content

“El premi suposa l’edició de l’obra però també ha resultat ser un reconeixement personal i professional”

Bàrbara Duran (Manacor, 1963) és doctora en Art i Musicologia per la UAB, professora i escriptora. Parlam amb ella sobre el Premi Font i Roig 2020 que ha guanyat amb l’assaig Les Cantadores de Maria.

De que tracta aquest assaig? Qui són aquestes dones?
Parla d’una sèrie de dones de Maria de la Salut que varen ser informants per l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya En Baltasar Samper va fer una visita a Maria de la Salut l’any 1924 i un parell de dies abans havia estat a Sant Joan i havia conegut na Maria Bauçà, que era molt bona cantadora. A més, la seva germana vivia amb el rector de Maria i van decidir partir cap allà però pel camí va caure una gran tempesta i es van aturar a Sineu. Allà van trobar una altra al·lota, que també va resultar ser una gran cantadora. Finalment a Maria només hi varen estar un dia i van entrevistar cinc dones cantadores i tot el repertori que va sorgir d’aquí és femení. Tot el meu treball es basa en aquest dia en el qual elles van cantar 29 cançons però finalment només se’n van publicar dues. Jo he recuperat tot el material lingüístic i musical d’aquell dia i parl del vessant antropològic i sociològic d’aquestes dones.

D’on parteixen aquestes investigacions?
És un assaig que forma part d’un treball d’investigació més gran i del qual ja n’he fet dues parts. Tot plegat sorgeix a partir de la tesi doctoral perquè vaig tenir accés a tota una sèrie de materials que em van cridar molt l’atenció. Jo vaig voler seguir la història d’aquestes dones i he pogut fer una entrevista amb unes altres tres, de Maria, que coneixien les cantadores i les seves cançons. D’aquesta manera he pogut recollir un doble testimoni: el de 1924 i el d’aquestes tres persones i he pogut reconstruir una mica la història.
Què és el que més destacaries d’aquest assaig?
La recuperació d’estructures musicals i lingüístiques però també el testimoni d’aquestes tres dones. També és interessant, en l’àmbit sociològic, la relació entre la música i el treball: les cantadores cantaven però no deixaven de fer feina: filaven, feien bugada…

Quin temps de feina has invertit en aquesta feina i quina metodologia has seguit?
És complicat de calcular perquè durant la tesi havia pogut fer un buidatge previ de molt de material i ho he combinat amb altres tasques. Podríem dir que uns quatre o cinc mesos.

Quina valoració fas del premi?
Després d’uns temps de confinament que han estat molt durs per a tothom, jo he rebut aquest premi amb molta alegria. A més, estic molt contenta perquè el premi suposa l’edició de l’obra però també ha resultat ser un reconeixement personal i professional al vessant científic i investigador, ja que el premi es va atorgar per unanimitat.

Back To Top
Search