skip to Main Content

Els pescadors de Porto Cristo, ara a Cala Bona

La Confraria de Pescadors de Porto Cristo es va mudar a Cala Bona fa 3
anys, argumentant que a Porto Cristo no tenien els serveis suficients per fer feina i després d’haver unit forces amb els pescadors d’allà. Aquesta setmana coneixem de primera mà les claus d’un ofici vocacional que es resisteix a la desaparició.

 

La Confraria de Pescadors de Porto Cristo es fundà fa 77 anys i han passat per alts i baixos. Actualment, les 11 barques i la quarantena de persones que formen la confraria treballen a Cala Bona però tenen encara una oficina a Porto Cristo. El canvi es va produir tres anys enrere i segons Miquel Àngel Bauça, qui ha estat el patró major durant els darrers anys, el principal motiu de la mudança fou “la falta absoluta de serveis i de voluntat d’arreglar la situació”. En aquest sentit, argumenta que a Porto Cristo no hi ha cambres frigorífiques ni un lavabo, per exemple, però que el problema principal és l’abastiment de combustible: “La marina que té la concessió dels sortidors no dóna serveis a les barques de pesca, perquè han d’arreglar els dipòsits però fa anys que no es fa” afirma Bauçà.
Amb aquesta situació, els pescadors varen mudar-se a Cala Bona l’any 2016, primer durant els estius i actualment, de manera definitiva perquè segons afirma Bauça “aquí hi ha interès per donar suport a la nostra feina, que dóna valor al poble”. D’altra banda, explica que en un principi els pescadors de Cala Bona eren manco que els de Porto Cristo i els demanaren d’unir-se a la confraria però que amb els anys aquesta situació s’ha revertit.“D’aquesta manera, per minorar despeses vàrem decidir traslladar el punt de venda i les càmeres d’emmagatzematge a Cala Bona”.
El director gerent de Ports de les Illes Balears, Pedro Puigdengoles, explica que la concessió de la benzinera “està en una situació administrativa molt desordenada i que actualment no es troba en una situació de compliment de les condicions i per tant no se li poden autoritzar cap mena d’operació ni de manteniment ni d’ampliació” i aquest és el motiu pel qual no hi ha ningú que pugui subvencionar la benzina actualment a Porto Cristo. Així mateix, afirma que la concessió va caducar l’any passat i “llevat que l’empresa comenci una batalla legal, la nova concessió podria estar llesta en un any o any mig”. D’altra banda, pel que fa a la resta de serveis necessaris, Puigdengoles explica que “hi ha espais disponibles per llogar a la confraria” però sovint les confraries no tenen els recursos necessaris per pagar el cost d’aquestes instal·lacions, tot i que les tarifes que paguen els pescadors són “testimonials en respecte al que paga qualsevol altre empresari”. En aquest sentit, el director gerent considera que “el sector pesquer tradicional es troba en una regressió per motius de mercat i de relleu generacional”.
Per la seva banda, l’exdelegat de Porto Cristo i número u d’AIPC, Joan Gomila, explica que en els darrers anys quedaven pocs pescadors a Porto Cristo i que molts d’ells es varen mudar cap a Cala Bona perquè “la pesca a la zona d’allà era més bona” i també menciona dificultats econòmiques: “Necessitaven unes geleres i altra maquinària i no ho podien pagar perquè eren molt pocs”.

Back To Top
Search