skip to Main Content

Un documental sobre la importància del feminisme en el moviment revolucionari zapatista, aquest divendres a l’Ateneu Lo Tort

Aquest divendres, tot coincidint amb el trenta-cinquè aniversari del moviment zapatista de Xiapas, es projecta a l’Ateneu Lo Tort el documental “Ellas, las otras, las de veras. Las mujeres zapatistas”.
La pel·lícula, realitzada pel col·lectiu mexicà Colectivo Imagen Mx – Información, Imagen e Investigación, té una durada de 30 minuts i tracta de documentar la importància del feminisme dintre del moviment revolucionari indígena mexicà i de com les dones zapatistes han estat fonamentals per al desenvolupament i transformació ideològica de les seves comunitats. “La comunitat indígena zapatista de Xiapas està lluitant des del 1983 i la lluita que més ha destacat i ha avançat dins d’aquesta comunitat és la zapatista” afirma Marta Bestard, membre de l’ONG Llumull Accions Audiovisuals, una de les entitats que impulsa l’acte.
Bestard explica que la dona indígena ha patit dobles i triples opressions al llarg de la història i arran del sorgiment de la lluita zapatista varen veure una llum per poder reivindicar-se: “Varen dur a terme la Llei Revolucionària de les Dones que va suposar un gran avançament en la consecució dels seus drets: “Més enllà de ser mares i esposes varen aconseguir tota una sèrie de drets com la de decidir sobre el seu matrimoni o tenir veu a les assemblees entre molts altres” explica Bestard qui afegeix que la pel·lícula serveix com a recordatori i que ens hem de plantejar la visió que tenim sobre la societat zapatista: “Des d’Europa ens pot semblar que va molt endarrerida però per ventura ens donen un parell de voltes” afirma Bestard.
L’acte, que és gratuït, està impulsat per l’Ateneu Lo Tort, l’entitat manacorina 39 escalons i l’organització sense ànim de lucre Llumull Accions Audiovisuals. “Ellas, las otras, las de veras. Las mujeres zapatistas” es podrà veure el divendres 28 de juny a partir de les 20.30 h a l’Ateneu Lo Tort (carrer Jaume II, núm. 2) i comptarà amb una exposició d’il·lustracions sobre la lluita zapatista i un refrigeri “a la mexicana”.
A més, després de la projecció del documental es durà a terme una xerrada-debat amb l’activista Siscu Parès, fotògraf, documentalista, cooperant i membre de Llumull Accions Audiovisuals. Parès és un gran coneixedor de la lluita de la comunitat zapatista i de les dones indígenes en concret. De fet, actualment està duent a terme un projecte a San Cristobal de las Casas (Xiapas) el qual treballa en la formació comunicativa de dones defensores de drets i especialment de les dones defensores del territori. L’objectiu del projecte és que puguin denunciar les situacions de violència que estan patint. En referència al documental, Parés afirma que “ens interessa fer difusió d’aquest documental per tal de donar visibilitat a la situació de les dones dintre de la comunitat zapatista, qui són un referent i un exemple de lluita”.

Back To Top
Search