skip to Main Content

“Ens agradaria poder arribar a totes les persones que tenen dificultats per tallar la transmissió”

Javier Arranz (Barcelona, 1961) és metge de família i el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses de les Illes Balears. Parlam amb ell sobre la situació a Manacor després d’una setmana de confinament perimetral del nucli urbà i amb més de mil cribratges realitzats. 

Com així vau decidir confinar només el nucli urbà i no tot el municipi?
Ens fixam en la zona bàsica de salut. En aquest cas, la de Manacor té 754 d’incidència acumulada mentre que el municipi en té 630. A més, nosaltres intentam geolocalitzar els casos i en aquest cas el cúmul estava dintre de les rondes, del nucli urbà. Un altre punt important és tenir en compte la mobilitat i la densitat de població: dintre d’una ciutat la transmissió del virus és més ràpida.

Es parlava de petits focus i no de brots. És així?
A Manacor hi ha focus més dispersos. No dic que no hi hagi hagut algun brot però no d’una entitat prou important per a sospitar de grans esdeveniments. Això encara ha dificultat molt més la intervenció.

Quin temps hem d’esperar per veure si la situació millora?
S’ha d’esperar dues setmanes per poder valorar amb tranquil·litat. La tendència és la que ens diu com va. Per exemple, en el moment actual, si miram la incidència dels 14 dies anteriors, veiem que hi ha una certa estabilitat tot i els nivells elevats. A més si ens fixam en la tendència de la darrera setmana, des del 28 d’octubre, veiem com davalla, tot i que és una tendència més inestable. Per tant, la situació sembla estabilitzada i això vol dir que els casos disminuiran lentament.

Les restriccions es poden allargar uns dies més?
Quan hagin passat els catorze dies ens podrem plantejar si es poden llevar algunes restriccions però hem de ser cautes. Les desescalades ràpides, ja ho hem vist, han representat molts problemes i poden dur un augment dels casos. Pot ser que algunes restriccions variïn en els propers dies però d’altres es mantindran.

Per què aquesta franja d’edat en els cribratges i quina valoració en feu?
El motiu dels cribratges és frenar la transmissió i la franja més afectada actualment és aquesta, tot i que sabem que és difícil accedir a tothom. Tenim una bona participació en els cribratges però estam detectant pocs positius. Això vol dir que la gent que interessa que hi vagi és més reticent a anar-hi i hi va d’altra que està duent a terme les mesures de prevenció. Si aixequem les restriccions i no hem detectat aquests positius, la transmissió continuarà allà i en poques setmanes ens trobarem novament amb la mateixa situació.

Té una bretxa social, la Covid?
A mesura que ha avançat la pandèmia hem vist com el perfil de persona afectada ha variat i actualment se centra en persones amb menys recursos i que tenen menys dificultats per evitar la transmissió. Ho hem vist amb els temporers a la península, per exemple, amb condicions socials per davall del desitjable. Per això ens agradaria poder arribar a totes les persones que tenen dificultats per tallar la transmissió però és una feina lenta i complicada. En aquest sentit ens acostam als serveis socials i les entitats dels municipis per fer feina de manera conjunta.

Vol afegir res més?
Voldria donar les gràcies a la gent de Manacor perquè sabem que és difícil. A més voldria remarcar de nou la importància dels cribratges i també del compliment de les mesures: els comportaments socials, en aquesta pandèmia, són molt importants.

Back To Top
Search