Skip to content

Galtada a l’extrema dreta

D’una manera o l’altra, el que vaticinàvem a l’editorial de la setmana s’ha complert. La ciutadania ha sortit a votar de forma massiva i hom veu en aquesta elevadíssima participació una resposta clara a l’amenaça que suposava la irrupció en campanya del partit ultradretà Vox i, també, en menor mesura, del que alguns han anomenat el partit Frankenstein d’Albert Rivera, Ciutadans. La resposta, dèiem, no podia ser més contundent. D’una banda, la victòria aclaparadora del PSOE, que Pedro Sánchez ha aconseguit fer ressorgir de la pròpia cendra. De l’altra, el daltabaix espectacular del Partit Popular, que no ha sabut trobar el seu lloc i mentre maldava per salvar la fuga de vots per la dreta perdia la centralitat política. I finalment, el creixement absolutament incontestable de l’independentisme tant al Principat de Catalunya, amb victòria sense precedents de l’Esquerra Republicana liderada per Oriol Junqueras des de la presó, amb resistència de la refundada Convergència, i amb l’arraconament a la testimonialitat del PP, un sol diputat per Barcelona.
En clau illenca, cal destacar, i molt, la victòria del PSOE i el gran paper d’Unides Podem, que han aguantat aquí molt més el cop que no a la resta de l’Estat. Preocupant, i molt, que un partit sense implantació com Vox, hagi aconseguit un diputat, mentre que les Veus Progressistes de Guillem Balboa, i el PI de Joan Miralles tornaven quedar sense l’anhelada representació illenca al Congrés dels Diputats per part de partits sense dependència de Madrid.
A Manacor, poc o molt, han passat coses similars i caldrà veure com es tradueixen ara aquestes tendències a les eleccions locals. Mantendrà l’empenta el PSOE? Remuntaran MÉS-Esquerra i PI? I AIPC, es veurà afectada per la puja de Vox i Ciutadans? Aquests dos darrers partits, sabran mantenir els milers de vots obtinguts? I el PP, aturarà la fuga de vots després de l’espectacular davallada que ja patiren fa quatre anys? I Unides Podem, rendibilitzaran aquesta resistència mostrada diumenge passat? Sigui com sigui, es preveu una batalla oberta i apassionant que deixarà, de ben segur, un ajuntament amb molts de partits representats i sense grans majories. Però ja se sap, és parlant, que s’entenen!

Els discapacitats, a les urnes
Aquestes de diumenge han estat les primeres eleccions en què les persones discapacitades han pogut anar a votar. El canvi legal suposa un avanç descomunal en el reconeixement de la ciutadania i dels drets d’aquestes persones, que ara poden participar obertament als comicis i votar en consciència qui considerin més oportú. Sens dubte, és una passa més cap a la inclusió i visibilització de les persones discapacitades, però sabem que queda molt de camí per fer. Indesinenter.

Back To Top
Search