skip to Main Content

“Hi ha poca alegria”

El carrer de Ciutat, sa Bassa, el carrer del Mercadal, el d’en Bosch, el carrer Major… són el nucli dur del comerç manacorí al centre. A cada un hi ha almenys, un local tancat. Sa Bassa, que és sa Bassa, en té dos d’embarrats, i ben grossos. Ha tornat la crisi? O no se n’ha anat mai? I l’Ajuntament, què hi pot fer? Són útils les campanyes puntuals? I els carrers tancats al trànsit, funcionen? Ens ho expliquen els comerciants mateixos.

Bernadí Bordoy: “Encara no hem sortit de la crisi del 2009”

Bernadí Bordoy, del Central, desconeix si ha tornat la crisi, però té clar que “no hi ha alegria”, tot i que reconeix que “nosaltres anam amb el temps, som com els pagesos. I si fa calor, venem menys roba. Per a Bordoy, “encara no hem acabat de sortir de la crisi del 2009”, i tanmateix, no es vol espolsar les puces de damunt: “L’Ajuntament no hi té res a veure, el fet és que no hi ha consum, i cadascú dins ca seva ha de fer el que trobi”. Sí que es queixa, però, el comerciant del carrer de Ciutat, que “aquí davant hi ha unes rajoles alçades i hem donat avís un parell de vegades i encara és l’hora que venguin a arreglar-ho”. Pel que fa a la possibilitat de tancar el carrer al trànsit rodat, Bernadí Bordoy reconeix que “no sé si pot influir o no, jo ho deixaria com està, i en tot cas per ventura ho tancaria a unes hores determinades o uns dies determinats”.

“Hi ha un abandonament total”

Fan la xerradeta asseguts a un banc del carrer del Mercadal. Són Margalida Rosselló, de Ca Na Fay, i Antoni Puigròs, de Puigròs. Antoni diu que “el centre està ben aturat” i l’acompanya Margalida: “Veus aquestes taques d’aquí en terra, són del camió del cartó d’avui dematí (són les sis de l’horabaixa). No pot ser que l’Ajuntament faci això”. “Hi ha un abandonament total, diu Puigròs, que explica que “fa un any i mig o dos que la cosa flaqueja, i crec que és més xereca la crisi d’ara que la del 2009. Fa 44 anys que estic a tendes i no havia vist mai això”. Rosselló el complementa: “Els negocis tanquen perquè no dona, i això que els lloguers han baixat. I si encara has de pagar una dependenta, ara figura’t tu”. Tots dos reconeixen que “l’Ajuntament no té la culpa de la crisi, només faltaria, però sí que tot hauria d’estar més ben cuidat i més ben il·luminat, i facilitar l’aparcament, perquè s’han perdut moltes places. És molt més urgent i útil això abans que fer cap campanya, que també se’n poden fer”. Margalida Rosselló diu que “els capvespres hi ha molt poca gent, els dematins encara ens defensam…, però vaja, així com estan els carrers no fa ganes d’anar per enmig”, mentre Antoni Puigròs es queixa “dels patinets, les bicicletes, els cans…”. “Fins que no hi hagi una desgràcia no faran res”, es lamenta.

“Per un trajecte de deu minuts ja agafam el cotxe”

Marina Massot, de Sa Mesura, explica que “jo sempre tenc una clientela fixa, però és ver que es veu molt poc trull pel centre. Els únics que es mantenen són els de la persona que té local propi, no ha de pagar lloguer i no s’ha de mantenir a ella mateixa o pagar qualque sou més”. Per a Massot, “avui un petit comerç ho té complicat per subsistir, la gent fa molta feina i no té temps per anar a comprar. Els és més pràctic anar a una gran superfície i en una hora comprar per a tota la setmana”. La madona de Sa Mesura reconeix també que “ara pareix que l’Ajuntament es vol posar un poc les piles per revitalitzar el centre, diuen que posaran la peixateria, que ompliran tots els trasts de la plaça de les Verdures i que miraran de dur el mercat cap a aquests carrers per on no hi passen cotxes”. Això darrer, però, no és una queixa, ans al contrari: “El centre ha de ser sempre per als vianants”, diu, mentre recorda que “per Palma podem caminar tres hores i aquí per un trajecte de deu minuts ja agafam el cotxe”.

“Les grans superfícies i internet espenyen el petit comerç”

Francisca Parera, de la històrica Joieria Manacor (53 anys fa que tenen obert), veu que l’activitat comercial “ha baixat, torna venir una altra crisi”. “Aquí dedins”, diu, “no ho coneixem gaire però sí que es veu de cada a defora, el petit comerç l’espenyen les grans superfícies i internet”. Quant al paper de l’Ajuntament en la qüestió, Parera pensa que “per ventura s’hauria de provar d’ajudar evitant que poguessin instal·lar-se noves grans superfícies”, però alhora té clar que “la crisi no és culpa de l’Ajuntament, som els comerciants els que ens hem d’adaptar a la nova situació”. Per a Francisca Parera, “va més bé que la gent es pugui passejar, si per aquí no hi passen cotxes, però també se’ls ha de donar sortida, perquè la gent es mou en aquest mitjà. Per ventura es podrien posar els aparcaments més barats…”

Back To Top
Search