skip to Main Content

Investiguen el rei emèrit per una trama de blanqueig de capitals. Una comissió de 100 milions. Corrupció? (Indigneu-vos)

La Fiscalia suïssa està investigant una pressumpta trama de blanqueig de capitals, i entre els noms que hi surten hi ha el de Joan Carles I, es rei, Corina Zu Swan Wittgenstein (l’amiga entranyable del rei emèrit, o potser examant) i Álvaro de Orleans, cosí de Joan Carles. En aquest compte suís s’haurien ingressat un total de 100 milions de dòlars transferits pel Ministeri de Finances d’Aràbia Saudí. Segons la Fiscalia suïssa aquests doblers podrien tenir relació amb un suposat pagament de comissions relacionat amb les obres de l’Ave de La Meca a un consorci d’empreses espanoles i els possibles vincles del rei emèrit en aquestes operacions.
S’ha publicat que Joan Carles I hauria traspassat a la Corina un total de 65 milions, de fet una donació. És evident que molt generosa. No tan generosa ha resultat la donació a Marta Gayà, l’altra amant, aquesta nallorquina, que ha rebut 2 milions de dòlars. Totes aquestes donacions haurien sortit del compte “offshore panameña Fondation Lucum al Banc Mirabaud”. Aquesta servia de pantalla per moure els doblers del rei emèrit junt amb la Fondation Zagatka, aquesta a Vaduz.
I per acabar-ho d’adobar, la Corina ha anunciat que presentarà denúncia contra Joan Carles I per amenaces i acossament que està sufrint des del 2012. No oblidem que la relació entre ambdós sortí a llum arrel de la cacera d”elefants a Botsuana i aquell “Me equivoqué, no volverá a suceder”.
Certament rebre comissions és il·lícit, és delicte. Tant delicte com ho és la pràctica de la “corrupció”. Per aquest motiu la majoria de grups parlamentaris, i per quarta vegada, havien presentat una proposta de creació d’una Comissió d’Investigació sobre la fortuna de la família reial. El resultat previsible i anunciat, NO. PSOE, PP, Cs i VOX han votat en contra. Una altra decepció del PSOE que protegeix la Casa Real, i és evident que es protegeix a si mateix. Protegeix el règim podrit i corrupte del 78, es protegeixen entre ells, mantenen els privilegis i defensen sense vergonya que “los valores republicanos los encarna la monarquía borbónica”, Pedro Sánchez dixit. L’estupidesa i/o la ignorància no tenen preu.
Un dia d’aquests haurem d’eplicar que representà el règim de la “Restauració” (1874-1923), tan semblant al del 78 i amb tantes semblances a la transició.
Tornem però al tema de les pressumptes comissions pagades al rei emèrit. L’excusa per no investigar-les és que el rei “és inviolable”. Aquest fet no sembla més un “privilegi d’impunitat”? Anemm a pams. A dia d’avui hi ha una àmplia corrent de jusistes afirmen que la “inviolabilitat” del rei únicament el lliura dels tribunals pels actes relacionats amb la seva feina institucional, però no d”aquells que faci com a ciutadà. Record una portada de l’ABC amb la foto de Felip VI i taxatiu condemnant la corrupció. O les declaracions de Joan Carles I i com a Rei, referint-se a Iñaki Urdangarín, “la ley es igual para todos”. I ara? Segueix vigent el principi d’igualtat davant la llei i la condemna de la corrupció? Mala peça al teler.
El Tractat de Roma (Espana el firma amb altres 135 estats) en el seu art.. 27 resa “…el cargo oficial de una persona, sea Jefe de Estado o de Gobierno,… en ningún caso le eximirá de responsabilidad penal ni constituirá “per se” motivo para reducirla pena que “las immunidades las nnormas de procedimiento especiales que conlleve el cargo oficial de una persona, con arreglo al derecho interno o al derecho internacional, n o obstarán para que la Corte ejera su competencia sobre ella”. El dret internacional i la justícia internacional inclou a Suïssa, així que si la Fiscalia daquest país arribàs a incriminar formalment al rei emèrit, i arribat el cas dependria duna comissió rogatòria en la que s’haurien de pronunciar els ministeris d’exteriors i de justícia. Ambdós països aplicarien aquests principis jurídics.
Ah! Per si qualcú ho ha oblidat,, el rei emèrit ja no és “rei”, abdicà en el seu fill Felip.
Perquè el CIS no pregunta als ciutadans de l’Estat la valoració que mereix la monarquia? No ho fa des del 2015, amb el PP en el poder.

Pep Barrull

Back To Top
Search