skip to Main Content

“La informació acumulada no ens serveix de res si no és capaç de formar ni transformar”

Meritxell Esquirol (Barcelona, 1974) és la coordinadora del projecte Fòrum Comunicació Educació Ciutadania, una iniciativa per divulgar informació crítica sobre la Covid-19 i per visibilitzar la mobilització ciutadana que promou Enginyeria Sense Fronteres. Parlam amb ella sobre aquest projecte. 

Com sorgeix aquesta iniciativa?
Des del Projecte Fòrum ja fa anys que treballam per promoure la comunicació pel desenvolupament des d’una mirada crítica i creativa. Entenem que una bona comunicació pot ser una eina de transformació social per accedir a mirades molt més amplies per detectar com es construeixen les agendes informatives. Hi ha moments com l’actual en què només es parla d’una cosa i d’una determinada manera i queden excloses o invisibilitzades altres realitats que també formen part de la nostra realitat. Arribats al moment actual, totalment excepcional, ens interessa obrir un procés de revisió de com s’està comunicant.

I què trobau?
Bàsicament dues tendències. Una molt tremendista, que beu d’un vocabulari bèl·lic, accentua la cultura de la por i beu d’una herència neocolonialista. L’altra, que ve molt lligada amb la primera, és el repunt dels discursos d’odi. Per exemple, observem que es planteja un combat contra el virus però un virus no es combat sinó que es cura. D’altra banda, seguim generant, de manera directa o indirecta, discursos segregadors a nivell classista i cultural sobre qui és el culpable o qui és agent contaminador, per exemple.

Com es concreta aquest projecte?
Hem encetat aquest procés participatiu on convidem a entitats i col·lectius de diferents naturaleses, persones que treballen en l’àmbit de la comunicació o l’administració pública i persones que, a títol individual, vulguin contribuir a canviar la narrativa del discurs que s’està elaborant al voltant de la Covid-19, basat en l’emergència i la cultura de la por, per un discurs basat en la cooperació transformadora.

Com valores el tractament informatiu del coronavirus?
Crec que tenim una saturació d’informació, amb actualitzacions constant però des d’un discurs molt tremendista. No neguem que la situació no ho mereixi, són uns moments molt difícils però molt poques vegades som conseqüents sobre com s’informa sobre tot plegat i sembla que ens interessi més la dada que allò que podem fer mentrestant. Tenim molts mitjans i plataformes per informar-nos però la informació que rebem és homogènia: la informació acumulada no serveix de res si no és capaç de formar ni transformar.

Aquell que vulgui col·laborar i seguir la iniciativa, com ho pot fer?
Ens poden enviar tota la informació crítica i el material que es vulgui a la nostra pàgina de Facebook, ESF Illes Balears o a través del correu meritxell.esquirol@gmail.com. A la web educomunica.isf.es anem publicant articles que permeten aquesta mirada crítica sobre la realitat.

Back To Top
Search