skip to Main Content

La política manacorina valora els resultats de les darreres eleccions generals

Després del 10N, analitzam amb diferents líders polítics manacorins els resultats dels comicis. Com valoren els resultats? Quina visió tenen sobre el preacord entre Sánchez i Iglesias? En parlam amb MÉS-Esquerra, PSOE, Podemos, AiPC, Pi, PP i Ciutadans.

Miquel Oliver: “Sánchez ha aconseguit embullar encara més el panorma amb aquestes eleccions”

Miquel Oliver, considera que la pujada de l’extremadreta és molt preocupant i també opina que les eleccions han servit per donar ales a les forces de la dreta. “Si abans ja era complicat Sánchez ha aconseguit embullar encara més el panorma amb aquestes eleccions” afirma el batle de Manacor, Miquel Oliver mentre afegeix que ara les opcions ara són molt més complicades. Així i tot, veu clar que l’opció més viable del PSOE és intentar fer un acord amb Unides Podem i “cercar els suports o les abstencions necessàries per poder governar”. Així mateix, comenta l’opció, segons ell, encara no descartada de fer “un acord d’Estat” mirant cap al PP. Quant als resultats de MÉS, reconeix la davallada i creu que la gent no opta per una opció diferenciada que defensi els interessos de les Balears. En aquest sentit, creu que el sorgiment d’alguna plataforma des de la societat civil podria ser una bona iniciativa per donar lloc a una coalició que defensés els interessos de les illes.

Núria Hinojosa: “A Madrid han d’aprendre a posar-se d’acord tal com nosaltres fem des de fa anys”

Núria Hinojosa explica que en clau local està “molt contenta perquè hem tornat a guanyar a Manacor”. En clau més general, es mostra molt preocupada per la “pujada meteòrica de la dreta extrema” i considera que “ha de ser una crida d’atenció a tota la ciutadania perquè això s’ha de frenar entre tots”. En aquest sentit, afegeix també que “els partits de totes les ideologies, siguin conservadores o progressistes, hem de posar un cordó sanitari a Vox”. D’altra banda, es mostra “sorpresa però satisfeta amb la celeritat d’aquest preacord” . “Jo sempre he defensat un govern a l’esquerra i qualsevol altra possibilitat no m’agradava” afirma Hinojosa mentre afegeix que “és una manera de donar valor el nostre model autonòmic”. A més, creu que “a Madrid han d’aprendre a posar-se d’acord tal com nosaltres fem des de fa anys per tal d’aconseguir governs progressistes i tirar endavant unes polítiques socials molt necessàries”.

 

Carles Grimalt: “És el moment que la gent d’Unides Podem ha estat esperant des de fa prop de 5 anys”

Carles Grimalt explica que a nivell local estan satisfets dels resultats perquè són la tercera força més votada així com a nivell autonòmic perquè repeteixen resultats i mantenen les dues persones que s’havien presentat per anar al Congrés dels Diputats. Ara bé, confessa que els espanta aquesta pujada de Vox “perquè es fa palès que el feixisme està agafant molta força però sempre ens tendran davant, plantant-los cara” afirma Grimalt. D’altra banda, considera que a nivell estatal hi hagut una petita fallida per la divisió de vots amb la sorgida de Más País però entén que “la gent vol govern de coalició”. “A Manacor tenim un pacte que està funcionant i a les Illes Balears ja entram en la segona legislatura de pacte: de ben segur la coalició a nivell estatal donarà bons fuits” afirma Grimalt mentre afegeix que “aquest és el moment que la gent d’Unides Podem ha estat esperant des de fa prop de 5 anys” i considera que “tot l’esforç d’aquests anys ha valgut la pena”.

Joan Gomila: “El PSOE no ha aconseguit el que volia tot i haver guanyat les eleccions”

Per Joan Gomila, les noves eleccions no han servit de gaire: “El PSOE no ha aconseguit el que volia tot i haver guanyat les eleccions, Ciutadans ha baixat i Vox ha augmentat molt” explica el regidor d’AiPC. Gomila considera que s’han d’asseure, sense posar impediments i considera que la millor opció és la del preacord entre PSOE i Podemos, “però han de tenir en compte els partits nacionalistes i no posar condicions abans d’asseure’s a xerrar”. Creu que un augment del federalisme dins l’estat s’ha de posar damunt la taula i els nacionalistes catalans també han de cedir “per avançar en major independència executiva i autonomia”. D’altra banda, considera que molta gent de Balears no es veu representada i creu que és “desesperant” no tenir una opció regionalista, “amb independència dels partits nacionals” perquè pensa que “si no miram per nosaltres mateixos des d’aquí, ningú hi mirarà”.

Maria Antònia Sansó: “Ens preocupa la possibilitat d’un govern d’extrema esquerra”

Maria Antònia Sansó valora com a bons els resultats del Partit Popular a Manacor, ja que han passat a ser la segona força més votada, amb molt poca diferència amb el PSOE i considera que “aquesta vegada s’ha sabut arribar a la gent i demostrar que som l’alternativa a un govern d’esquerres”. Així mateix, a escala autonòmica, es mostra satisfeta per haver augmentat un escó més. D’altra banda, reconeix que hi ha hagut una gran pujada de Vox “que tots hauríem d’analitzar” i afirma que “els extrems no són bons, ni a la dreta ni a l’esquerra” però pensa que sempre hi ha modes i que es tracta de partits que “van a base d’eslògans però que no estan ni consolidats ni arrelats”. Així mateix, pensa que el Partit Popular torna a ser “un partit de govern, amb les idees clares i que sap arribar a la gent”. “Ens preocupa la possibilitat d’un govern d’extrema esquerra que ha aparegut recentment amb el preacord entre PSOE i Podemos” afirma la popular però es resigna, ja que “els resultats són així i no hi ha moltes opcions de consolidar un govern de centredreta” explica Sansó.

 

Catalina Riera: “No s’ha aconseguit una persona que representi els interessos de les illes”
Riera considera que “el centre, a nivell estatal està orfe” i que “no s’ha aconseguit una persona que representi els interessos de les illes” al Congrés. “Tot i que nosaltres no ens presentàvem, ens hauria agradat que qualque partit d’aquí hagués obtingut representació” afirma Riera. D’altra banda, considera que no hi ha hagut moltes sorpreses pel que fa als resultats i que, Vox ha aconseguit molts escons perquè “és un fenomen i se li ha donat molta cobertura mediàtica”. Així mateix, troba “xocant” que després de set mesos intentant posar-se d’acord sense aconseguir-ho “en tan sols 48 hores ens parlin d’un preacord” i confessa sentir-se decebuda amb la situació. Finalment, Riera considera que “és complicat” i que són necessaris molts suports i abstencions per poder formar govern.

 

José Esteban Catalá: “Els resultats han estat dolents”

José Esteban Catalá es mostra directe en les seves declaracions: “Els resultats han estat dolents per nosaltres a Manacor, a Balears i a Espanya” afirma el líder de Ciutadans. Així mateix explica que a Manacor han perdut 1600 vots i uns 45 mil a Balears però que “aquests resultats ens serviran per continuar fent feina i veure quins han estat els nostres errors, per tal de corregir-los”. Així mateix, pensa que aquestes eleccions “només han servit per tudar doblers, complicar més la situació i fer un país encara més ingovernable”.

Back To Top
Search