Skip to content

“La veritat és que d’oposició no en sé fer, en això som novell”

Joan Gomila (Manacor, 1962) és apotecari porteny i l’incombustible líder d’AiPC. Fa tretze anys que fa feina a la Sala i enguany encara quatre anys més, però aquest cop des de l’oposició. Parlam amb ell sobre la seva visió del nou equip de govern i la tasca d’oposició d’AIPC durant el proper mandat.

Abans de res, podries fer una valoració dels anys que dus a la casa?
Són molts anys. Primer una bona partida amb en Toni Pastor però els companys canvien i ja n’he vist passar molts. Crec que és una experiència que tothom hauria de tenir: és molt bo de fer criticar però quan agafes consciència del que és públic és diferent. La darrera legislatura crec que va tenir una gran capacitat d’inversió i es van fer moltes coses arreu del municipi. Políticament també crec que hi ha hagut molta tranquil·litat, llevat dels 144 dies… Seguesc pensant que va ser una llàstima que ens deixassin de banda fa quatre anys, de la mateixa manera que ha passat ara. Això sí, aquesta vegada tenen tota la legitimitat però això no vol dir que no em sàpiga greu perquè hem obtingut bons resultats a Porto Cristo.

Veus opcions d’entrar dins l’equip de govern en un futur?
Això és cosa seva. Ells diuen que no ens han de menester i quant a la suma electoral és així. Si els convendria o no, això ho han de respondre ells. Nosaltres estam per governar i fer feina… Sempre hem dit que no tenim ideologia i per tant no podem dir que no ens va bé amb uns i sí amb els altres. Crec que és important xerrar i arribar a acords.

De totes maneres, hi va haver aquest gest al Ple d’investidura, dos vots favorables i una abstenció…
La veritat és que va ser perquè dos mesos abans de les eleccions ja havíem xerrat amb en Miquel Oliver perquè trobava que no era bo que els dos partits tenguéssim mala relació. Vàrem acordar que miraríem de no tenir rancor i que xerraríem després de les eleccions. Dos dies abans de formar govern vàrem tornar a xerrar i em digué el que havien decidit, repetir el grup dels 144 dies. I jo ja ho vaig dir al ple: “content però fotut”. I va haver-hi una bona intenció de diàleg i vaig trobar que no tenia sentit votar-me a jo mateix.

Sí que estàs de nou com a president a la Junta del Districte.
Sí. Dilluns en principi passa per plenari i s’ha de ratificar. Els resultats són els que hi ha i la veritat és que a Cala Magrana, Cala Anguila, Cala Mandia i Porto Cristo tenim una majoria absoluta molt potent.

Quines són les funcions de la Junta?
S’han de discutir. La Junta té uns estatuts fets de l’any 2008 i ara fa devers mig any vàrem entrar una reforma d’aquests estatuts a Secretaria i ara està en revisió. En tot cas, crec que el que s’ha de fer és llegir els estatuts antics i, entre tots, tornar a discutir quines coses s’han de modificar i fer-les més pràctiques. Un cop refrendada la Junta al Ple el que farem serà demanar una reunió amb el batle per veure com encaixarem la Junta de Districte dins l’organigrama de l’Ajuntament… Se suposa que quan no hi ha el batle a Porto Cristo la màxima autoritat és el president de la Junta el que passa que fins ara era jo i ara no és així i s’ha de cercar un mecanisme de col·laboració, tot i que no hi ha una partida pressupostària concreta.

Quina valoració fas del nou delegat de Zona Costanera?
El conec des de fa dues legislatures i crec que és una persona moderada amb qui podria fer feina. El que em ve de nou d’ara és que no m’ha telefonat cap vegada i les vegades que ens hem vist just ens hem saludat. Consider que té una feinada perquè dur de s’Illot a Cala Murada em sembla una autèntica barbaritat. Referent a Porto Cristo, molta gent pensa que se’ls està considerant com un barri de Manacor i això no és així.

No heu fet massa cas a la proposta del batle sobre el referèndum d’autodeterminació. Com així?
Consider que tot el que sigui participació és bo i és un tema important però si ell ho ha iniciat, ell ho ha de tirar endavant. Molta gent ens demana com és que no ho havíem fet nosaltres però és que la nova llei de referèndums és de l’abril de 2019 i està recorreguda als tribunals. D’altra banda, nosaltres fa 24 anys vàrem fundar el partit i dintre de les nostres propostes mai hi ha hagut la independència sinó tenir cada vegada més capacitat de gestió i de dirigir-nos a nosaltres mateixos. En tot cas, nosaltres ara estam a disposició i ja ens diran com i quan ho volen fer.

Té dret Porto Cristo a separar-se de Manacor? 
Possiblement és l’únic poble de totes les Illes Balears que compleix tots els requisits que marca la llei per fer-ho. De fet quan es va redactar la llei nosaltres estàvem dins l’equip de govern i en aquell moment vàrem valorar que el que ens interessava més era millorar Porto Cristo i no vàrem voler moure el tema. A més, les votacions han de ser secundades per més del 50% de les persones de Porto Cristo i no és un procés senzill.

No creus que hi ha una voluntat majoritària d’esdevenir municipi?
Jo crec que ara potser sí. Si féssim una votació ara, crec que hi faríem endavant perquè gent que no tengui cap implicació amb Manacor i que visqui a Porto Cristo hi votaria a favor. Crec que havíem aconseguit que es fessin moltes millores a Porto Cristo no hi havia la sensació, així com fa 25 anys, de voler-se separar i ara s’ha tornat a remoure el tema.

Quina línia de feina se seguirà des de l’oposició?
La veritat és que d’oposició no en sé fer, en això som novell. No sé com la farem. Jo crec que nosaltres som gent amb ganes de millorar i no entenem la crítica per sistema. Encara que segurament hi haurà coses per criticar, que sempre n’hi ha. Jo sempre m’he posat a favor de la gent que governa perquè criticar és molt bo de fer però governar és la part difícil. Per això, farem una crítica constructiva. També crec que servirà per fer veure que nosaltres fèiem les feines quan vàrem estar governant i perquè la gent que ara governa vegi que no tot és tan bo de fer com de vegades sembla. Per exemple, un dels temes clau de la legislatura: el contracte de neteja. Abans era falta de control i ara és incivisme… L’incivisme hi era abans i hi és ara.

Quines creus que són les necessitats per Porto Cristo?
Principalment, el polígon de serveis que supòs que es farà pròximament perquè ja està aprovat per Medi Ambient. També un Punt Verd i el tanatori. També tenim un projecte ja autoritzat per arreglar el carrer Bordils, carrer Colon i la plaça del Carme. A més, hi ha una necessitat de millorar la mobilitat i també d’augmentar les places d’aparcament, perquè no n’hi ha a bastament. En aquest sentit , vàrem demanar de fer uns aparcaments soterrats a primera línia amb l’Impost de Turisme Sostenible però enguany no s’ha presentat… I finalment, l’escola nova que ara començaran les obres de Ses Comes.

Back To Top
Search