skip to Main Content

“Les misses i les oracions pel Facebook tenen una audiència més àmplia de la que ens pensàvem”

Com afrontàreu els primers dies de confinament?
Quan es va decretar l’estat d’alarma, que va ser un dissabte vespre, no teníem ordres de suprimir les misses, i de fet, diumenge les fére totes, tot i que amb molt baixa afluència, perquè la gent ja estava advertida que no convenia sortir. I aquell vespre mateix ja va arribar l’ordre del bisbe que se suspenguessin les misses, però amb les esglésies obertes. Desinfectàvem l’arrambador per pujar aquell parell d’escalons i la porta d’entrada, però ja havíem aturat l’accés al Sant Crist i a altres coses de palpar.

Però ara teniu l’església tancada.
Sí. Diumenge, la delegada del govern Aina Calvo va telefonar al bisbe i li va demanar si podíem tancar les esglésies. Es veu que al Sant Crist de la Sang de Palma hi havia concentracions importants de gent…

Però heu continuat dient missa.
Sí. Quan es varen suprimir vaig pensar que per als cristians era un problema no poder-nos unir per celebrar l’eucaristia. Va ser així que començàrem a resar el rosari a l’església cada dia a les set de l’horabaixa, i ho retransmetíem en directe pel Facebook. Però dilluns mateix ja va venir una proposta de la conferència episcopal per resar l’angelus a les dotze del migdia. També tocam la campana per convidar tothom.

Com ho feis per retransmetre-ho pel Facebook?
El meu company Marc Capó, que se n’entén d’aquestes coses, n’és l’encarregat. Hem vist que té una audiència més àmplia de la que ens pensàvem. Al principi no celebràvem missa diària, però hem vist que la immensa majoria dels nostres companys ho fan, i així ho feim ara també. Deim la missa a les onze i mitja i l’angelus a les dotze.

Seguiu tota la litúrgia? Feis les misses a l’altar major? Us vestiu com pertoca per a l’ocasió?
Sí, em vestesc com si fos una missa de cada dia, però com ja feim amb les misses normals, les deim a l’altar del Sant Crist, no al major.

I per a aquests dies de festa que venen?
Farem i retransmetre tots els oficis. El dijous sant, l’ofici de la cena del senyor; el divendres sant, i la vigília pasqual, amb el repic de campanes al moment de glória que els cristians proclamam la resurecció del senyor. Tots tres a les sis de l’horabaixa. El dia de Pasqua farem una missa més adornada, a les deu.

No hi haurà processons.
No, però l’associació de confraries ja s’ha posat d’acord per penjar un vídeo de la processó que toqui cada dia, a partir d’imatges de les processons de l’any passat.

Serà una Pasqua estranya, sense el contacte de la gent.
Sí, però hi ha una gran comprensió, no ho vivim amb protesta. I veig que la gent ens passa davant, durant la retransmissió de l’ofici del Ram ens arribaren moltes imatges de rams que la gent havia penjat als seus balcons i finestres.

Back To Top
Search