skip to Main Content

“L’esquerra en general ha adoptat el discurs del decreixement però no l’ha duit a la pràctica”

Divendres 2 de febrer, al Cafè Can Lliro i a partir de les 19.30h, es presenta el llibre Tot inclòs, que resumeix la trajectòria del col·lectiu que va editar quatre monogràfics i la fita final del documental sobre les cconsequències a Mallorca del monocultiu turístic.

“El llibre és un resum de l’activitat que va tenir el col·lectiu Tot Inclòs i s’hi han afegit annexos de textos que es varen elaborr durant aquells anys i que trobam que encara avui són d’actualitat”, així explica Toni Pallicer el volum que presentarà juntament amb el geògraf Ivan Murray sobre la trajectòria d’aquest col·lectiu que va ser un dels pioners a qüestionar el monocultiu turístic a Mallorca.
“La idea era també deixar constància d’aquesta activitat i que vàrem ser els primers que vàrem introduir la  crítica radical del fet turístic”, insisteix l’activista llibertari manacorí.
Després dels quatre monogràfics publicats entre els anys 2014 i 2017, el col·lectiu va centrar els  esforços en la producció d’un documental “que es va poder fer de manera totalment autogestionada i sense cap ajuda pública ni privada. Molta de gent hi va posar doblers a través del micromecenatge”, recorda Toni Pallicer.
Avui el col·lectiu està dissolt perquè va aconseguir la fita que s’havia proposat que era la  producció i edició del documental, que a banda de les múltiples projeccions que va tenir a Mallorca va arribar també a altres indrets de la Mediterrània, com ara Grècia o també Portugal, a l’Atlàntic.
Tot i que determinats partits ja han començat a parlar de decreixement, Toni Pallicer creu que “l’esquerra en general ha adoptat aquest discurs, però no l’ha duit a la pràctica”.  Així, el llibre Tot inclòs, recorda Pallicer, “posa el dit a la nafra perquè l’esquerra ha governat durant dues legislatures, i especialment a la primera va tenir la presidència del Consell de Mallorca i la Conselleria de Turisme en mans de Biel Barceló. “Això, malgrat que nosaltres ens movem més dins l’entorn llibertari, ens va fer tenir esperances. Però els resultats han estat tot al contrari: les places turístiques han augmentat i el lloguer vacacional ha provocat que l’habitatge s’hagi introduït en el mercat turístic. Això ha estat una bomba…”.
Per Pallicer “el turisme fa que la vida aquí sigui més cara per als residents i els  governants no han sabut aturar aquestes inèrcies del capitalisme. Ha estat una oportunitat perduda”.
Segons Pallicer, l’aposta necessària passa pel decreixement: “Cal restar places d’una manera regulada i controlada” perquè si no es fa així correm el risc real d’arribar al col·lapse. “Està demostrat que tenim una enorme dependència de l’exterior, tant pel que fa a l’abastiment d’energia com d’altres matèries primeres”.
Back To Top
Search