Skip to content

NOTÍCIA

Llepolia Pasqual

PUBLICITAT

El temps ens passa per damunt i a vegades ens atropella. I el pitjor, s’endú la biblioteca més gran que podem tenir; la memòria. Que en guarda d’informació! Però aquesta també es reserva al paladar i a les papil.les gustatives, més encara. Avui sortiré de la meva dèria de matisar el passat de la vall i faré una confessió. Aquesta setmana venen records alegres però melancòlics, els melòmans populars quedam orfes aquest dia i d’aquí surten els rotllets, no diré perduts ni oblidats en que sí recuperables.

El primer diumenge després de Pasqua, diumenge de l’Àngel; tenia lloc el ball dels Salers; on s’ hi venien rotllets. Aquest dolç exclusiu d’aquest dia, comprats a Casa Roca a la plaça de les verdures de Manacor; venuts a plaça en enfilall, normalment de deu rotllets a cada enfilall; s’encantaven o rifaven amb les cartes. El millor acabatall del cicle pasqual llevantí, exceptuant dos llocs. Tornaran a gaudir els nostres sentits de l’essència pròpia del dia? Per mi és un desig que deman cada any quan el començam, ben igual que la tonada de les serenates al carrer el dia pertinent. Per lluitar contra l’ensopiment i el mantra de la monotonia aquí va una recepta d’aquesta llepolia pasqual. Aquest dolç guarda receptes ben amagades i versions segons cada lloc del Llevant.

Rotllets (del perfil de facebook del santanyiner Miquel Vila Barceló): 

Aquests dolços poden ser de farina i d’ametlla. Jo vos posaré els d’ametlla.

1kg d’ametla mòlta molt fi
750gr de sucre
5 llimones rallades
2-3 cullerades de canyella
5 ous grossos
60-100 gr de farina o més

Dins la batedora posarem:
els ous, la ralladura de llimona, el sucre i batrem molt. En mudar el color, li afegirem la canyella i l’ametlla fins que siguin un poc més bona de manejar. Es molt aferradissa.
Ensalgarem la taula amb farina, i aprimarem la pasta de 1 cm, amb dos motles, un de més grosset 7-8 cm de fora-fora farem un cèrcol i amb un motle més petit li farem un forat. Els posarem damunt d’una llauna untada d’oli o millor amb paper de forn.
Coure a 150ºC foc damunt i a baix sense turbo uns 15 minuts. Llevar de la llauna en calent.

Disfrutau-los, amb ells la melancolia és més bona de passar. Antigament, les bafarades d’anisat acompanyaven les baules ensucrades. Amb suc de botella gratellosa i rutlanes, donareu el toc característic del dia a les vostres postres dominicals.

Molts d’anys i bons en salut i alegria!

 

Back To Top
Search