skip to Main Content

“A Manacor es faran sondatges arqueològics per veure si és viable obrir les fosses o no”

[pullquote] Manel Santana (Consell, 1972) fa set anys que viu a Manacor, és historiador i va fer el doctorat sobre la guerra civil. És el director general de Memòria Democràtica
[/pullquote]

Per què és important l’obertura de les fosses?
Jo ho consider important perquè són les principals actuacions que poden fer les institucions, de reparació a les víctimes, de reparació del mal fet, sobretot si tenim en compte que els descendents també són víctimes. Tanmateix, arribam tard, això s’havia d’haver fet amb l’arribada de la democràcia. També és una manera de tancar un cercle, quan recuperen els cossos es pot fer el vertader dol.

Quines fosses s’han obert fins ara a les Illes?
Ara s’han obert la de Porreres, amb èxit, la de Formentera, amb èxit; i la de Montuïri sense èxit.

I hi ha previsió d’obrir-ne més?
Sí. Al llarg del 2018 se’n preveuen obrir onze més. Continuarem amb la de Porreres; i n’obrirem a Alaró, Calvià, Llucmajor, Marratxí, Sencelles, Santa Maria del Camí, Deià, Eivissa. I també el Pou de l’Àguila a Llucmajor i el Pou de Sant Lluís a Porreres.

I a Manacor?
A Manacor es tenen prevists sondatges arqueològics que puguin determinar la viabilitat o inviabilitat de fer una exhumació a Son Coletes i al Cementeri Vell. El mateix equip arqueològic que farà les exhumacions, vendrà a Manacor a fer aquests sondatges. Probablement i malauradament semblen fosses inviables segons alguns estudiosos. El que sí que pens, és que s’hauria de fer qualque tasca de senyalització i dignificació al Cementeri Vell, perquè a Son Coletes hi ha una placa.

Per què serien fosses inviables?
Seria com cercar una agulla dins un paller, perquè a Son Coletes han mesclat amb els ossos dels afusellats amb els de la fossa comuna, de l’ossera. I en el cas del Cementeri Vell perquè foren cremats. Però, tal com et deia, si la fossa finalment és declarada inviable, és important dignificar l’espai.
També m’agradaria dir que, amb la Generalitat de Catalunya, teníem un preacord per fer actuacions a la Platja de Sa Coma, sobretot de senyalització, on hi ha molts de milicians catalans. I ara tot això ha quedat aturat pel 155, està paralitzat, no tenim interlocutor.

Vols afegir qualque més?
Sí, m’agradaria dir que consider molt interessant el que ha passat a Manacor, en el sentit que Manacor és un clar exemple de com la societat civil va articular un moviment ciutadà de memòria històrica, quan les institucions no feien absolutament res en aquest àmbit.
Per altra banda, també voldria fer un incís per destacar que dia 27 de Març es va aprovar la Llei de Memòria i Reconeixement Democràtic, que permetrà aprofundir en polítiques de memòria històrica, itineraris de memòria democràtica, recorreguts pels espais, homenatges, premis… I hauria de permetre l’anul·lació dels judicis franquistes, que el poder judicial declaràs nul·les les sentències dels tribunals franquistes, utilitzant el dret internacional, perquè són judicis que no tengueren cap garantia. Pensa que, com una altra mesura de reparació, el govern va demanar que a partir dels cossos trobats a Porreres, la fiscalia iniciàs una investigació per determinar que es dugueren a terme crims contra la humanitat. El poder judicial, al cap de dos dies, ho va arxivar. Això és per la llei d’Amnistia, que ho impedeix. No es poden investigar els crims comesos durant el franquisme. I això no pot ser.

Back To Top
Search