Skip to content

NOTÍCIA

“Necessitam ampliar les infraestructures perquè hem de mirar d’abaixar ràtios”

Parlam amb Carme Gomila (Manacor, 1994), responsable de l’àrea d’educació i serveis socials, a pocs dies perquè comenci el nou curs escolar.

 

Dia 11 de setembre té lloc l’inici del nou curs escolar. Quina és la situació als diferents centres?

Sí, dia 11 comença el nou curs escolar. Des de l’Ajuntament de Manacor, aprofitam per agrair la tasca de tota la comunitat educativa i desitjam a tots els infants i joves del nostre municipi que tenguin un molt bon curs escolar.

L’inici de curs es preveu amb total normalitat a totes les escoles. Durant l’estiu, s’ha aprofitat per fer diferents tasques de manteniment i algunes intervencions més grosses per part de la Conselleria d’Educació. Al Simó Ballester s’ha fet una rampa a un dels patis, per fer-lo accessible a alumnat amb cadira de rodes i a Es Canyar s’ha fet una millora al menjador. També està previst que durant aquest curs escolar comencin les obres per construir una aula UEECO. Hem de tenir en compte que a Manacor tenim molts de centres educatius i alguns ja són antics. Per això, es requereix manteniment i inversions de cada vegada més freqüents. Algunes intervencions les fa l’Ajuntament, però d’altres corresponen a la Conselleria. Durant el passat curs , juntament amb l’IBISEC, ja vam recollir les necessitats de cada centre i vigilarem per tal que es vagin complint totes les demandes. M’agradaria posar èmfasi en una qüestió que ja s’havia valorat en anteriors comissions, i és que fa falta una inversió en infraestructures noves en el municipi, especialment a Portocristo. Necessitam ampliar les infraestructures perquè hem de mirar d’abaixar ràtios i les escoles que tenim avui són insuficients.

Quins són els reptes d’enguany?

Aquest curs tenim tres reptes. En primer lloc, hem de continuar fomentant una mobilitat sostenible al municipi, i a prop dels entorns escolars. Cal que entenguem que el més segur per als infants és que als carrers de les escoles no hi hagi cotxes. La pacificació dels entorns escolars ha de ser una realitat. Els cotxes no només augmenten la contaminació, que està demostrat que afecta la salut dels infants, sinó que suposen un risc. Per altra banda, l’any passat l’Ajuntament va realitzar un projecte per tal que els patis de les escoles puguin transformar-se en refugis climàtics. Aquest curs escolar hem de continuar treballant per fer-ho realitat. Hem mantingut converses amb la Conselleria d’Educació per tal de trobar finançament. Això generarà espais verds a tot el municipi. És una manera d’enfocar l’urbanisme pensat per a les persones. Finalment, tenim molt clar que hem de continuar treballant amb els centres educatius per tal que siguin un espai segur per a tots i totes. Representen un bastió importantíssim en la defensa dels drets dels infants i el seu compromís sempre ha estat ferm. Les comissions de coeducació són espais que no només vetllen per la igualtat de gènere dins les aules, sinó que promouen valors fonamentals com el respecte, la tolerància, la convivència i la igualtat d’oportunitats.

De fet, una de les preocupacions de les famílies és fer front a totes les despeses que implica l’inici de curs. Quins suports existeixen?

L’escolarització és gratuïta, però és cert que el setembre és un mes en què es poden acumular despeses relacionades amb l’escola: llibres de text, material escolar, xandalls, etc. La Conselleria posa a disposició les beques menjador, que cada centre educatiu sol·licita al juny. També n’hi ha d’altres, com les ajudes per suport educatiu per logopèdia, per llibres de text i material didàctic, etc. Per altra banda, si des de serveis socials es detecten famílies vulnerables que tenen dificultats per fer front a tot això, els ajudam.

Pel que fa al calendari, quines particularitats tendrem?

Els festius, a nivell de municipi, ja s’han elegit. Seran Sant Antoni, Sant Jaume i, a Portocristo, el Carme. Com que tant Sant Jaume com el Carme cauen en dies no lectius, els centres educatius els poden substituir per una altra data, que elegeixen els claustres a principi de curs, sempre amb la coordinació de l’Ajuntament per intentar que tots els centres tenguin els mateixos festius.

Per acabar, s’ha pogut donar compliment a tota la demanda durant el procés d’adjudicació de places? 

El procés d’adjudicació va anar molt bé i la valoració que es fa des de l’oficina d’escolarització és molt positiva ja que una gran majoria dels sol·licitants han entrat al centre que volien. Tenim 7320 matrícules per un total de 7883 places oferides. El 100% d’alumnes que varen sol·licitar plaça a algun dels dos IES han tengut plaça al centre de 1a opció. A EI, el 90% de l’alumnat de Manacor i Portocristo ha tengut plaça al centre de 1a opció, el 100% a Son Macià i s’Illot. Tots els infants que s’havien d’escolaritzar hi estan; ningú ha quedat fora plaça.

PUBLICITAT

Back To Top
Search