Així com passen les setmanes i ens acostam a la data de les eleccions locals que tendran lloc a final de maig, es fa més habitual, com és natural, que…

Patró d’estiu
Tots els pobles tenen un patró d’hivern i un patró d’estiu. Durant anys, potser dècades, Manacor va perdre la il·lusió de fer festa i es va refugiar en unes postisses Fires i Festes de Primavera. No va ser fins a la dècada dels vuitanta, i més aviat dels noranta, que Sant Antoni reviscolà com a celebració a Manacor. Avui aquella festa és massiva, i massiva és també la participació del jovent del poble. Els externs hi acudeixen encuriosits, i se’n tornen admirats. El segle XXI ha consolidat el Sant Antoni manacorí com a referent del calendari festiu hivernal a Mallorca. La Pobla, amb un model participatiu més feble, a penes pot competir amb l’auge rejovenit de Manacor. Artà, en canvi, continua sent un model d’autenticitat i participació inigualable.
Fa poc menys de deu anys, un grup de persones entusiastes es reuniren a l’entorn de la idea de fer reviscolar Sant Jaume com a patró d’estiu manacorí. L’èxode porteny i s’illoter a l’inici de les vacances escolars no era un element que fes percebre gaire optimisme per al futur d’una iniciativa que semblava aguantar-se amb pinces. Tanmateix, el rigor, l’entusiasme, la il·lusió i la perseverança feren han fet que, una dècada després d’aquella primera trobada d’entitats, avui el reviscolament de la festa sigui un fet. La Crida, la sortida de la Mulassa, les corregudes, la presència i participació dels Cavallers de Sant Jaume amb l’arribada solemne a l’Ofici religiós, el córrer l’anell a la via verda i tots els altres actes d’aquesta setmana festiva demostren que la iniciativa està consolidada.
La supressió enguany de la fira nocturna, tanmateix, demostra encara una certa feblesa, una certa tendror en el vigor festiu. Que la celebració d’un esdeveniment com aquest depengui de tan poques persones o d’un canvi de govern és un símptoma que no tot són flors i violes. Estam segurs, així mateix, que en anys vinents la fira es reinventarà i tornarà, si més no, amb més força que la que va tenir un temps.
Finalment, Sant Jaume podrà fer l’esclafit com a festa de participació massiva el dia que els joves assumesquin la festa com a pròpia i hi participin com participen a Sant Antoni o a tantes d’altres celebracions de Mallorca. És tasca de l’Obreria fomentar l’entrada dels joves en aquestes dinàmiques i fer-ho amb responsabilitat, amb seny, però també amb imaginació i entusiasme, que d’això sabem que no en van mancats.