L'Associació de Veïnats de Porto Cristo ha sol·licitat aquesta setmana al batle de Manacor que doni resposta a l'escrit presentat el juny de 2022 en el qual es plantejaven distintes…

“Pel juliol ja hi ha gent que ve a cercar els dècims de loteria de Nadal”
N’hi havia un que deia que si li tocava la loteria seria “un miracle”. El qui l’escoltava li digué que no havia de ser exagerat, que un miracle no ho seria, tampoc, perquè la loteria “sempre pot tocar”. “És mal de fer que toqui, si no hi jugues”, li respongué aquell que creia en els miracles.
“Els darrers anys venem menys” diu Petra Cubells Pascual, responsable de l’administració de loteria del carrer d’en Bosch. Cubells, descendent de la nissaga que va dur el bar de la Reforma, al cap de cantó d’aquest mateix carrer, admet que amb la pandèmia les vendes varen baixar i que “tot i que ara han començat a recuperar-se “no hem arribat a les xifres d’abans de la pandèmia”. Segons Cubells, la gent sí que va a sopar i surt un vespre, però no s’ha recuperat l’alegria d’abans per poder jugar desimboltament. Així i tot, “sempre hi ha gent que en arribar les dates de Nadal es decideix a comprar un dècim de loteria, i n’hi ha que fins i tot a partir del juliol, tot d’una que ens arriba, ja comanen els seus dècims”.
Segons la responsable d’aquesta administració, “per ventura avui els joves ja no ho segueixen tant, però està clar que el sorteig de Nadal és el que segueix més la tradició, més que no els sortejos que es fan cada setmana. Per a la gent jove, per ventura hi ha altres sortejos més atractius”.
Comprar un dècim de la loteria de Nadal, que ara es paga a vint euros, significa entrar dins la possibilitat que et toquin un màxim de 400.000 euros, que ja és una bona picossada. De totes maneres, Cubells recorda que el percentatge que es destina a premis sempre és el mateix, un setanta per cent, el que passa és que “de vegades està repartit d’una manera o d’una altra”. I ho exemplifica: “Els sortejos setmanals només donen 60.0000 euros per dècim, però és que el dècim només val sis euros”. Així, idò, la cosa va en proporció.
La famosa “pedrea”, tan popular en el sorteig de Nadal, amb aquells dos grans bombos que van aparellant, a la manera antiga, números complets amb premis, només dona cent euros per dècim, però ja són uns doblers que la gent pot aprofitar, diu Cubells, “per anar a sopar amb els amics”.
No són ja tan habituals premis més petits a partir de la fragmentació del dècim. Parlam de les participacions. “De cada vegada se’n fan més poques”, diu Petra Cubells. “Per la diferència que hi ha de preu, la gent s’estima més un dècim. Vulguis o no, una papereta sempre és més delicat… Avui ja no és com un temps, perquè els bancs ja no poden pagar els premis…”. Precisament, en parlar dels premis, Cubells creu que “segur que se’n perden molts. Hi ha gent que no pensa a venir a recollir-los, o que perden el dècim… l’estat se’n deu dur una bona part d’aquest benefici”.
La família Cubells duien el bar de la Reforma i, recorda Petra, “hi tenien primitives i coses d’aquestes”. Va ser a partir de l’any 86 que s’instal·laren com a administració al carrer d’en Bosch i “en poc temps ens varen oferir la venda de loteria. Quan l’altra administració que hi havia en aquest carrer va tancar, els seus números abonats varen passar a nosaltres”.
Aquesta històrica administració ha venut diferents premis, el més recent dels premis de Nadal va ser un cinquè, l’any 2019, amb el número 66212. També tengué un cinquè va alguns anys el 61999.