Aquesta setmana s’ha aprovat inicialment el pressupost municipal per a l’any 2022. Es veu que hi ha múscul als comptes municipals. El pressupost augmenta respecte del d’aquest any un milió tres-cents mil euros. A banda, en el banc encara hi queden vint-i-dos milions que es poden gastar en incorporació de romanents, almenys fins que Madrid ho permeti.
Són bones notícies, com també ho són el fet que els increments més importants es donin en departaments que ara mateix, en el moment de postpandèmia en què ens trobam, ho necessiten com aigua de maig. Serveis Socials, Comerç i també Participació Ciutadana. En el primer cas, perquè són moltes les famílies que, després de l’aturada pandèmica, ho passen malament. En el segon, perquè el teixit comercial manacorí necessita també un impuls públic per situar-se en els nivells d’abans de la Covid-19. En el cas de la participació caldrà no sols un suport econòmic sinó també estructural per part de l’Ajuntament per ajudar a la reactivació de l’acció i la participació ciutadana. L’aturada de la Covid ha deixat en punt mort moltes associacions i entitats que ara no es veuen amb coratge de reprendre la seva activitat.
Nosaltres aquesta setmana hem volgut, a més, valorar quins eren els projectes que la ciutadania de Manacor volia per al municipi i ho hem fet amb una enquesta que ha rebut una participació sorprenent. Més de 1.300 persones han respost un formulari del qual l’Ajuntament hauria de prendre bona nota. Són molts els ciutadans que reclamen la reobertura de la piscina municipal, com també són molts els que demanen el condicionament i l’aprofitament de l’antic solar de Majorica. Un casal de joves i un espai per a concerts completen una quarteta que l’equip de govern no pot deixar de banda en les seves prioritats.
Accions com aquesta, si fossin d’iniciativa municipal, ajudarien també a comprendre quines són les demandes de la ciutadania i quines són les seves necessitats. Unes necessitats, d’altra banda, que tenen dret a exigir, atès que són del comú els doblers que es destinaran al comú.
Sebastià Sansó, història i sensibilitat
Aquesta setmana hem tengut la trista notícia de la mort de l’historiador manacorí Sebastià Sansó. La seva tasca investigadora sobretot de les indústries Per a què serveixen els doblers?En el cas de la participació caldrà no sols un suport econòmic sinó també estructural per part de l’Ajuntament per ajudar a la reactivació de l’acció i la participació ciutadanade la perla i de la fusta ens ajudarà sempre a comprendre més bé el Manacor del segle XX, com també el seu darrer llibre Manacor viu, un compendi que posa les bases per a la interpretació del Manacor que tenim avui.
Ha mort, Sansó, sense rebre cap casta de reconeixement públic. Una llàstima que, una vegada més, les institucions públiques facin tard a l’hora de reconèixer la tasca d’homes i dones bons, sense els quals no podríem explicar ni qui som, ni què feim, ni cap a on anam.
Gràcies, Sebastià, per la teva generositat i la teva dedicació al que més estimares, el teu poble.