skip to Main Content

“Podrem deixar a un costat la fastuositat i pensar més cap a dedins, per veure quin és el sentit de totes les coses”

Com es va veure afectat de bon principi el programa de Setmana Santa per la crisi del coronavirus?
Ja es veia a venir que això seria greu, i es varen postposar el màxim possible totes les accions. No s’havia començat a elaborar el programa de Setmana Santa seriosament, i el bisbe ja havia enviat una primera carta que convidava a extremar les precaucions i a evitar trobades estretes. Vull dir amb això que abans de l’estat d’alarma no s’havia fet una despesa en aquest sentit. Tot el que s’havia fet era intern de cada confraria.

I amb l’estat d’alarma es confirma que tot se suspèn.
Sí, però les diferents confraries s’organitzen per recollir aliments. A Palma n’hi ha hagudes que han cosit mascaretes… Bé, és una cosa molt natural, i que han fet la majoria d’agrupacions que hi ha, més enllà del món de les confraries, perquè on la gent està organitzada és més bo de fer moure iniciatives com aquestes.

Serà ben estranya, una Setmana Santa sense processons…
Sí.No hi haurà processons, però la Setmana Santa no deixa d’existir.

Com existirà, idò?
Jo ho veig com una oportunitat. Hi ha més temps per fer prospecció. Més que la fastuositat, podrem pensar més cap a dedins, per veure quin és el sentit de totes les coses. Les persones adaptades a les noves tecnologies podran seguir determinats esdeveniments, com els oficis del rector Amorós a través de Facebook. I les que no, podran seguir els oficis per IB3 o per canals nacionals. Seran celebracions molt més en família i deixen de tenir importància els actes externs, que no deixen de ser una catequesi per mostrar al carrer els moments que va viure Jesús. Ara ho farem tot de cap a dedins, i a través de televisió o de tecnologia. De fet, el diumenge del Ram, amb una cartolina i una grapa, o amb un brot de qualque rameller del corral la gent va penjar el seu particular ram als balcons i finestres. Aquí es nota un poc més qui hi creu i qui ho fa perquè ho ha fet sempre.

S’ha sospesat la possibilitat de recuperar les processons pel Corpus o a l’estiu, per exemple?
No té sentit, perquè es perd el significat. No es postposaran actes, a Mallorca en general, perden el sentit. El dia del Corpus té un sentit distint i té la seva pròpia processó. No tendria sentit que hi sortissin campinorats. Sí que en qualque moment la Conferència Episcopal Espanyola o Roma s’han plantejat la possibilitat de postposar els actes, però estarien desproveïts deltemps que els toca. No és tant la celebració d’un sant, sinó la celebració mateixa.

Vols afegir res més?
Sí. Hem intentat mantenir bastant el contacteamb les més de 250 confraries de Mallorca, a través de correu electrònic, telèfon i whatsapp, i de fet, el bisbe també ha fet unes quantes cartes per explicar com podem viure aquests dies de Pasqua tan diferents.

Back To Top
Search