Skip to content

Què en pensen sobre el dret a vot i la reforma de la llei electoral?

Parlam amb tres persones amb situacions diferents i a qui la recent reforma de la llei electoral toca de prop. Una d’elles no pot votar, les altres dues, sí. Les tres, però, ho tenen clar: totes les persones haurien de tenir els mateixos drets.

Francisco Calvo, usuari d’Estel de Llevant

Francisco Calvo no té el dret a votar reconegut. Es tracta d’una persona incapacitada judicialment i això vol dir que una sentència judicial va entendre que no tenia capacitat suficient d’obrar. Així i tot, Francisco afirma que a ell li faria ganes poder exercir el seu dret a vot com qualsevol altra persona i decidir qui ens governa, com qualsevol altra persona: “Es pensen que per estar malalt no sabré si votar un partit o un altre; que no sé el que em faig” explica Calvo. De la mateixa manera creu que tots els vots estan bé, perquè cadascú hauria de poder votar el que vulgui i el partit que cregui millor. Pel que fa al recent canvi de la llei, considera que la reforma està bé perquè gent que no podia votar ara ho podrà fer. No és el seu cas, però i afirma que se sent “frustrat” pel fet que un jutge hagi decidit que ell no té capacitat per votar.

Laura Roig, administrativa a Aproscom Fundació

Laura Roig fou usuària d’Aproscom però ja fa uns anys que hi treballa com administrativa. Segons ella, totes les persones han de tenir els mateixos drets, independentment de si tenen o no una discapacitat: “Nosaltres també volem votar i donar la nostra opinió. Jo llegesc els programes electorals i mir les propostes que fan els partits. Vot al partit que m’agrada, que fa propostes més interessants per la nostra vida” explica Roig. En aquest sentit, considera que és important perquè “les decisions dels polítics afecten la vida de tothom”. Pel que fa al canvi de la llei, explica que ella sempre ha pogut votar “però hi havia altres persones amb discapacitat que no podien, i això no és just”. Finalment, considera que no és correcte que hi hagi gent que no pugui votar per decisió d’un jutge: ”cada persona ha de poder dir la seva opinió”.

Pep Miralles, usuari d’Estel de Llevant

Pep Miralles considera que tothom hauria de poder votar: “Moltes persones que tenen discapacitat intel·lectual o que estan incapacitats poden fer-ho”. Segons ell, hi ha molta gent que no “té ni idea de política” i que les persones amb malalties mentals poden tenir el mateix coneixement que qualsevol altra sobre política i afirma que “el cap d’una persona tota sola no pot entendre el món”. D’altra banda, explica que en el seu cas, el canvi de la llei electoral no l’afecta perquè sempre ha pogut votar però no sap si algún dia li poden retirar aquest dret. En aquest sentit, explica que sempre ha exercit el seu dret a vot però que la política no l’interessa gaire perquè prefereix fer altres coses com per exemple llegir novel·les i llibres: “No he estudiat ciències polítiques i per això no n’entenc gaire” diu Miralles.

Back To Top
Search