skip to Main Content

“Que la sèrie sigui prime time a TV3 i que s’emeti a Netflix és un somni fet realitat”

‘Les de l’hoquei’, estrenada el darrer dilluns d’abril, és la nova aposta de ficció televisiva de TV3 protagonitzada per set noies adolescents que lluitaran per salvar el seu equip d’hoquei. Nascuda com un projecte de treball de final de grau de la Universitat Pompeu Fabra i produïda per Brutal Media, la sèrie és obra d’un equip de guió format exclusivament per dones: Ona Anglada, Laura Azemar, Natàlia Boadas, Marta Vivet, Marta Grau -tutora i coordinadora de guió- i Núria Parera, coordinadora d’escaletes. S’ha anunciat que Netflix l’estrenarà després de l’emissió a la televisió catalana.

Com va sorgir l’idea de ‘Les del hoquei’?
Natàlia Boadas: Va sorgir una tarda en el bar de la universitat Pompeu Fabra. Nosaltres érem quatre amigues i companyes de classe que vam decidir fer el TFG (Treball de Final de Grau) juntes i, parlant dels temes que ens agradaria tractar i que no havíem vist a la ficció fins ara, ens vam adonar que totes quatre volíem parlar de l’amistat, del paper de la noia en l’adolescència i de totes aquelles coses que nosaltres, com a adolescents, no havíem vist en les sèries que miràvem.

Com ha estat el procés per tirar endavant la sèrie des que vau acabar el TFG i fins a l’estrena de la sèrie en prime time a TV3?
N.B.: Ha estat un procés molt llarg on ens ha acompanyat moltíssima gent. En sortir de la universitat, nosaltres ens vam presentar en el pitching del Clúster Audiovisual de Catalunya, un espai que té la voluntat s d’unir les universitats i la indústria. Allà va ser on el projecte va despertar el màxim interès de les productores i, sobretot, d’en Joan Sol (coordinador de continguts de ficció de TV3), que estava moderant la taula aquell dia. A partir d’aquell moment es van començar a posar en contacte amb nosaltres diverses productores  fins que vam trobar Brutal Media, la productora on ens vam sentir més còmodes.

A qui dóna veu ‘Les del hoquei’? Quins personatges i trames ens hi trobarem?
Marta Grau: Trobarem moltes trames tan de gent jove com de gent adulta, però, eminentment vol donar veu a personatges femenins joves, que són els que trobàvem a faltar avui dia a la televisió, i evidentment, donar veu a tota una generació: els famosos ja postmillenials, que tenen una nova manera de relacionar-se, de fer, però que, al final, no estan tan lluny de tots els adolescents de sempre. Però, sobretot, veu a la dona i al col·lectiu LGTBI, donant un nou marc i una nova mirada a la ficció televisiva.

‘Les del hoquei’, es declara com una sèrie “femenina i feminista”. Com queda plasmat això a la pantalla?
M.G.: Doncs, en primer lloc, aportant aquesta mirada femenina a partir de les protagonistes, que, justament, són dones. No passa gaire sovint que tot el protagonisme el porti el gènere femení i això també és gràcies a que tot l’equip de guió som dones. Això ha fet que, d’alguna manera, parlem de nosaltres, del nostre món, de la nostra mirada… que és una cosa que realment trobem a faltar a la ficció televisiva. Aleshores, és feminista, també, en el sentit de que la dona s’autorealitza per si mateixa, no necessita l’home ni la relació amb l’home és essencial per aquesta recerca de la pròpia identitat.
M.G.: D’alguna manera, el feminisme no és unívoc; té moltes veus i moltes maneres d’entendre’l i, realment, com diu la Natàlia, jo crec que això ha quedat plasmat a la pantalla.

Una altra de les claus de la sèrie és l’esport; concretament un esport “minoritari” com és l’hoquei.
N.B.: L’hoquei ha estat el punt clau d’unió de totes les protagonistes. En el moment que vam crear la sèrie ja volíem que totes les protagonistes fossin molt diferents entre elles però que tinguessin un objectiu comú, que fos salvar al seu equip d’hoquei. L’esport també ens ajuda a donar visibilitat a tota una sèrie de noies que són esportistes i que molt sovint estan molt estigmatitzades.

Els creadors teniu el poder de donar visibilitat a i normalitzar nous fenòmens o tendències socials. Com heu treballat, això, les guionistes de la sèrie?
M.G.: Simplement generant un univers de ficció on les coses estan normalitzades. Per exemple, amb l’homosexualitat o la bisexualitat; no en fem tema, no és “ara descobreixo que sóc homosexual i ho haig de dir; com haig he de dir?” sinó que és un fet. Tractar les coses des d’una mirada, diguem, “normal”, com la vida mateixa, fa que creem un imaginari on la gent es pugui identificar.

Tot apunta que ‘Les del hoquei’ serà un èxit. En alguns mitjans se us assenyalava com la sèrie hereva de ‘Merlí’, un dels grans èxits de TV3 dels últims anys, i Netflix l’estrenarà a nivell mundial. Com ho valoreu?
N.B.: Estem molt contentes i orgulloses de que la sèrie sigui prime time a TV3 i de que s’emeti a Netflix; és un somni fet realitat que totes aquestes coses que hem estat creant i que hem estat escrivint durant tant de temps arribin al màxim de gent possible.
M.G.: Esperem que la sèrie tingui un llarg recorregut; de fet, és una sèrie que no està pensada per ser només d’una temporada, o sigui, queda en alça al final de la primera temporada. Esperem que TV3 aposti per una segona (i fins i tot una tercera) temporada perquè creiem que és una ficció necessària. I també, veient l’èxit que ha tingut Merlí, creiem que ara mateix a Netflix hi ha un target, el juvenil, que realment està funcionant molt bé i que ‘Les de l’Hoquei’ hi pot encaixar molt bé.

Text: Júlia Solé / Clack
Fotos: Pol Alfageme / Clack

Back To Top
Search