skip to Main Content

Retratar, un art banalitzat?

Aquesta setmana abordam la revolució que ha patit el món de la fotografia la darrera dècada. En temps primigeni la fotografia era un privilegi d’especialistes i d’alguns burgesos. Aviat, la tècnica es popularitzà i les cameretes compactes amb rodet, i també les réflex analògiques feien les delícies de fotos familiars per a la història i de fotos més artístiques per als més agosarats. El revelat, però, continuava, granment, en mans dels especialistes i professionals.

Amb l’entrada al segle XXI arribà la fotografia digital, que ben aviat s’implantà de forma voraç, de la mà dels mòbils i les càmeres incorporades, a les xarxes socials.

L’espai del fotògraf professional es constrenyia i alhora l’aficionat tenia més possibilitats que mai de desenvolupar un art que abans havia estat cenyit als grans especialistes. Eren els avantatges i els inconvenients de la “democratització” de la fotografia.

Encara avui conservam la màgia d’obrir una capsa polsegosa plena d’imatges que ens remeten a un temps que ja no tornarà. Aquella màgia sembla gairebé impossible per als joves que seran vells d’aquí a unes dècades. Qui guardarà les fotografies que ara ocupen espai a les memòries dels mòbils? Qui sabrà conservar discs durs i còpies digitals dels arxius personals que anam configurant de forma compulsiva a través d’un simple clic amb els nostres aparells de telefonia moderna?

I de totes aquestes imatges, quantes realment tenen valor per a ser guardades? Quantes d’aquestes instantànies ens farien humitejar els ulls d’aquí a trenta, quaranta o cinquanta anys? La “gratuïtat” de la imatge l’ha feta, també banal, innecessària, prescindible i, àdhuc, abominable.

I encara que sembli un contrasentit, és aquí on torna a sorgir amb força el paper del fotògraf professional, d’aquell qui, amb tècnica depurada, amb la calma perduda els darrers anys, amb els mitjans adequats, i amb el tractament de postproducció pacient i necessari convertirà aquell moment de les nostres vides que no voldríem oblidar mai en història, o que, simplement, serà capaç de plasmar digitalment, o en paper, unes llums i uns colors que tornaran la categoria d’art a la imatge i a la fotografia. Que per molts d’anys ens puguem retratar com ho hem fet sempre!

Back To Top
Search