skip to Main Content

Setembre: una muntanya?

Acaben les vacances, els dies de platja i els moments de desconnexió. S´escurcen els dies i es comença a sentir l´aroma de tardor. I és que, l´arribada del mes de setembre suposa, sovint, un punt d´inflexió per a molts de nosaltres.
Per a algunes persones suposa un punt i final. Observen com dies fantàstics arriben a la seva fi i, a la vegada, perceben l´arribada del nou mes com quelcom negatiu i feixuc. I, d´aquesta manera, viuen la tornada a les rutines tardorenques com un esforç, un sacrifici tenyit de resignació.
Tot plegat, va acompanat de pensaments del tipus “Allò bo s´acaba aviat” o “No puc consentir tornar a les rutines” que faràn que se´n derivin emocions com la ràbia, frustació o tristesa, entre d´altres. Maleeixen la tornada de setembre com si fos el ditxós mes el culpable del seu estat d´ànim, però el que no saben és que els detonants del seu malestar i falta de ganes són precisament aquests pensaments negatius.
Per altra banda, hi ha persones que viuen l´inici del mes de setembre com un punt i a part. De la mateixa manera, deixen enrere els meravellosos dies d´estiu, sense horaris laborals ni obligacions pero perceben aquesta tornada com un nou inici. Ho viuen des d´una perspectiva ben diferent, és a dir, com una oportunitat per a fer una aturada, reflexionar sobre el punt en que es troben a la seva vida i començar a donar passes per a posar-hi ordre.
En altres paraules, en aquest punt del calendari es plantegen noves metes i objectius, acompanyats d´un afany de superació i de reconstrucció d´allò que no els agrada o que desitgen millorar. I amb aquesta actitut, se n´ocupen per a que els pensament que habiten la seva ment siguin engrescadors i il.lusionants per a enfrontar amb energia renovada aquesta nova etapa de canvis – sempre cap a millor.
I és que, recordem, davant qualsevol situació o experiència que ens ofereix la vida, generalment ens trobam amb dos tipus de persones: Aquelles que ho viuen tot com una oportunitat o repte i es centren en cercar solucions per a millorar – i es posen en acció – i per altra banda, els qui ho perceben gairebé tot com un obstacle o problema i sempre troben una excusa per a no començar.
Dit això, m´agradaria aquí destacar dos punts importants:
– Després de tot el que acabam de comentar, potser ens vendran al cap qüestions com “És que jo sempre he estat així de negatiu/va” o “A mi em surt de manera innata reaccionar de manera més pessimista”. I la bona notícia és que, malgrat si que hi pot haver una tendència o predisposició a reaccionar d´aquesta manera, el factor clau és l´aprenentatge, és a dir, aquesta manera d´encarar les situacions de la vida és apresa, per tant, es pot canviar – amb pràctica i repetició.
– L´actitut que adoptem davant qualsevol situació és crucial i determinarà els resultats que obtendrem. Cito aquí les paraules de la psiquiatra Marian Rojas: “L´actitut prèvia amb la què t´enfrontis a qualsevol circumstància determinarà com respondràs a ella”. Això vol dir, si jo davant l´arribada de setembre adopto una actitut de negativitat i ho perceb com una muntanya, així serà com ho viuré (P.ex. Em costarà més aixecar-me els matins, estaré de més mal humor o potser em sentiré més cansat/da). En canvi, si adopto una actitut més optimista i l´enfronto com una oportunitat, ho viuré amb molta més energia, amb més ganes i no em costaran tant els canvis o l´adquisició de nous hàbits.
Així doncs, aquesta setmana vos anim, als qui l´arribada de setembre se vos fa una mica “costa amunt”, a provar i a adoptar aquest canvi de perspectiva. Començau a practicar aquest canvi d´actitut, afrontau amb il·lusió la tornada a les rutines i encarau aquesta arribada de setembre com l´inici de quelcom nou, com una oportunitat per a començar coses noves.

Antònia Bennasar Cerdà

Back To Top
Search