skip to Main Content

“El soterrament de la línia és possible i ara encara hi som temps”

[pullquote] Els batles de Manacor, Sant Llorenç, Son Servera i Artà han comanat un estudi per tal d’evitar l’impacte paisatgístic que suposaria la nova estesa elèctrica
[/pullquote]

L’empresa Red Eléctrica, que té el control del transport de l’energia elèctrica de l’Estat Espanyol, va presentar un avantprojecte en el qual preveu l’ampliació de les estacions elèctriques de Manacor i d’Artà, així com una nova estesa elèctrica de 220 Kilovolts per reforçar el subministrament a Menorca. La infraestructura aniria pel corredor actual, però implicaria la instal·lació de torres de fins a 57 metres d’alçada i suposaria un impacte paisatgístic considerable. Per aquests motius té el rebuig de la Plataforma de Defensa del Llevant, dels quatre municipis afectats: Manacor, Sant Llorenç, Artà i Son Servera, així com de propietaris.
Els batles d’aquestes quatre localitats varen comparèixer dimarts passat en roda de premsa per explicar les mesures que de manera conjunta emprendrien per intentar aturar aquest avantprojecte.
Catalina Riera va dir: “Ens preocupa l’ampliació de l’estació dels Bessons i les torres noves. Creim que en ple segle XXI hi ha d’haver maneres d’esquivar l’impacte paisatgístic que aquestes torres suposarien. Per això vàrem encarregar un estudi tècnic, que diu que l’opció de soterrar la línia és viable.” Segons conclou l’estudi que han fet, no hi ha cap impediment pel soterrament, més que l’econòmic; és a dir, és una opció més cara que l’altra.
En base a aquest estudi, els quatre ajuntaments han presentat al·legacions a l’avantprojecte.
Manolo Galán, batle d’Artà, digué: “La subestació que proposen per a Artà és vuit vegades més grossa que la que hi ha ara. És realment necessària, o es basa en una necessitat futurible? Ara encara som a temps de fer qualque cosa, perquè es tracta d’un avantprojecte, però fa falta articular pressió ciutadana. És més car? Sí, però els doblers hi són per invertir-los.” Antoni Joan Vinyes, de la plataforma de Defensa del Llevant: “Red Eléctrica és el braç executor de la planificació que fa el Ministeri d’Indústria, al final és una decisió del Govern Espanyol. Nosaltres ens veurem amb el conseller Marc Pons, i hi haurà una feina que haurà de fer la Conselleria davant Madrid. Nosaltres ja hem demostrat que el soterrament de la línia és viable, que es pot fer amb el mínim impacte i per camins públics, de manera que s’eviten les expropiacions. A més el projecte inclou el desmantellament de la línia que hi ha ara.”

Back To Top
Search