skip to Main Content

“El tramvia és un transport molt útil a les ciutats; més ràpid, barat i ecològic que el cotxe”

[pullquote] Antoni Simarro (Palma,1939) va estudiar enginyeria industrial, va viure a Madrid i va fer feina a RENFE. La seva afició ferroviària li ve de quan era nin. En l’actualitat resideix a Mallorca, és professor titular del Museu Ferroviari de Manacor i acaba de publicar un llibret sobre el tramvia a Palma. Ens en parla
[/pullquote]

Des de quin any i fins a quin any hi hagué tramvies a Palma? Què va provocar la seva desaparició?

Els tramvies varen funcionar des de l’any 1916 fins a l’any 1959. Varen desaparèixer degut a la moda creixent del transport sobre neumàtics.

Quantes màquines hi va arribar a haver? I quantes línies? Ens en podeu recordar algunes? I quants d’operaris mantenien ocupats?
Eren cinquanta tramvies, hi havia dotze línies (nou normals i tres circumval·lacions). Hi varen arribar a haver quatre-cents cinquanta operaris, que abastaven quatre grups: tramvies, oficines, tallers i manteniment, i neteja.

Teniu constància d’accidents importants que tenguessin com a protagonistes els tramvies?
L’accident més notable va ésser el vuit de febrer de 1953, quan el tren de Santanyí va assolir el tramvia número 30. Era a l’encreuament de la línia ferroviària amb la carretera del Pont d’Inca (carrer Aragó), i només hi va haver ferits.

Es va plantejar en algun moment que hi pogués haver tramvies a altres indrets que no fossin Palma?
No hi va haver tramvies fora de Palma.
Pareix que a Europa hi ha un cert retorn al tramvia. És així o només és una percepció nostra?
És així, n’hi ha molts a Europa, i aquí seria molt diferent si no haguessin llevat els nostres. Ara podríem tenir una xarxa moderna i còmoda.

Pensau que avui seria un mitjà de transport útil? Quins són els seus avantatges i els seus inconvenients respecte del cotxe? I respecte d’altres serveis de transport públic com l’autobús?
El tramvia és un transport útil a les ciutats, més còmode que els cotxes; són més ràpids, barats i ecològics. En comparació amb l’autobús és similar, encara que ara ja tenim més passatgers per vehicle. I a les ciutats grans està demostrat que el que resulta més efectiu és el metro.

Veis viable que Palma torni a tenir tramvia d’aquí a poc temps? Quines línies serien útils?
No crec que tenguem tramvies a Palma en breu i amb aquesta economia. I això que al Pla Director Bàsic que vaig informar quan estava en actiu, hi havia dues línies de tramvies o metro lleuger. Una de Pollença a Can Picafort, i l’altra de Santa Ponça a S’Arenal amb ramal a l’aeroport. Consider que les dues línies serien útils.

Back To Top
Search