“És un llibre destinat a qualsevol persona encuriosida, escriptor, fotògraf, periodista, fins i tot a un professinoal de l’ensenyament, o algú que necessiti unes dades determinades”. Així parla Miquel Àngel Dora, d’un llibre curiós per a persones encuriosides: el “Calendari natural per a gent encuriosida” que han elaborat ell mateix i el naturalista de l’Albufera Pere Vicens.
Segons Dora, la idea del llibre “surt de la necessitat de tenir un manual que no existeix. Estam avesats a veure llibres d’aus, insectes, amfibis… però no hi ha un llibre que reculli tota la vida natural, tant de flora com de fauna, però també de tota allò relacionat amb els paisatges”. De fet, aquest calendari, ordenat per mesos, com ja fa preveure el seu nom, preveu “espais i ambients que en un moment determinat de l’any es poden visitar, perquè són curiosos”. Fins i tot el volum presenta també un apartat sobre “el cel de nit cada mes de l’any”.
Segons explica el coautor de “Temps i natura a Mallorca”, “cada capítol del llibre és un mes de l’any, i hi parlam de quatre aspectes: paisatges, vegetals, fauna i usos, tradicions i creences”. Tot i que aquest darrer apartat podria fer pensar el contrari, el cas és que diu Dora, “hem fuit del parenòstic”, encara que també és cert que sense ser aquell calendari de l’agricultor, sí que pot ser considerat una espècie de parenòstic de la natura, això sí, sense intervenció humana.
Arcs de boira pel gener, l’espectre de Broken pel desembre, la sortida de la lluna per davant Portocristo el juliol, la sortida de sol per darrere el far d’Alcanada… Alguns fenòmens genèrics, i d’altres de molt localitzats, però tots situats estrictament a l’illa de Mallorca, que és el marc natural en què s’enquadra el llibre.Sortida de sol per darrere el far d’alcanada.
Les dades que es poden trobar al llibre han estat recollides pels dos coautors durant més de quinze anys, i són fruit de l’observació. Una vegada recollit, cada un dels fenòmens és contrastat amb especialistes en cada matèria. Òbviament, i més encara tenint en compte la presència de Miquel Àngel Dora dins l’autoria, tot el material va acompanyat de més de dues-centes fotografies, i també d’algunes il·lustracions per conferir una imatge a conceptes més difícils d’expressar a través de la fotografia, i que són obra de la il·lustradora de natura Cati Artigues. “Aquells termes que són més científics que han de sortir els hem intentat aclarir amb una il·lustració de manera que qualsevol persona pugui entendre”, diu Miquel Àngel Dora. El fotògraf de natura explica que el llibre pot ajudar els docents de primària a “saber situar a un moment determinat quan succeeix una determinada cosa, i també hi ajuda molt el fet que estigui centrat exclusivament en Mallorca”.
Dora explica que “per primera vegada hem deixat l’humà fora del contingut del llibre. No hi ha referències a la degradació del medi, no hi ha res que no sigui presentar la vida del món natural”.
En el llibre s’hi esmenten fins a 1.300 espècies de flora i fauna. En alguns casos es proposa “cercar el moment més adequat per poder observar”, en d’altres es parla del moment de nidificació en el cas de les aus, o de floració en el cas de la flora. Fins i tot hi ha referències a les olors o als renous associats a un determinat fet.
El llibre és una autoedició que ha comptat amb petits suports econòmics de la UIB i de la Societat d’Història Natural de les Illes Balears. La cosa és tan artesanal que els autors són també els encarregats de distribuir-ne els exemplars, que són 300 en la primera edició i que abans d’arribar a les presentacions ja estan gairebé tots compromesos.
Els lectors del llibre hi trobaran un apartat perquè tothom que ho vulgui pugui participar en la introducció de dades noves.
La idea dels autors és cada any treure una llista actualitzada amb aquestes noves observacions, que podran ser incloses en una segona edició.
“Hem fet un llibre perquè encara ens agrada molt tocar paper i poder veure una feina convertida en llibre”, diu Miquel Àngel Dora. “Ela informació que podem trobar a internet és extraordinària, però però per a nosaltres és important tenir un llibre a les mans”.
Ja hi ha dotze presentacions programades. Artà, la UIB, Calvià, Felanitx… la de Manacor és avui dijous 24 d’octubre, a les 20h a la Institució Alcover. L’acte comptarà amb la presència i participació de Miquel Àngel Dora i Pere Vicens, i del biòleg i amant de les papallones Xisco Truyols.