skip to Main Content

“Vam infravalorar l’enemic: que facin pena no vol dir que siguin burros”

[pullquote] Francesc Ribera, Titot, parlà de música, parlà de militància i parlà, sobretot, de país, d’un país que es cura les ferides per tornar a lluitar
[/pullquote]

“Entenem la música com una eina de transformació, com una forma d’explicar el que ens crema al cap, però també hem descobert que la militància, al cap i a la fi, també és una eina de construcció personal. El que trobàvem en el compromís eren elements de construcció per acabar sent allò que volíem ser”. Qui parla és Francesc Ribera, Titot, que va ser a l’Escola de Mallorquí divendres passat per participar en el cicle “Me sobren paraules”, sobre el moviment del rock català. Titot titulà la seva conferència “País, música i militància”.

Ribera es referí a l’estat de l’esquerra independentista en els inicis de Brams: “Era molt feble, molt jove i molt desorganitzada”. Després de les ràtzies olímpiques del 1992 tot això quedà abolit. I ressorgí lentament de forma atomitzada, però, remarcà Titot, “cometent els mateixos errors de sectarisme o puritanisme radical”.

La sentència del Tribunal Constitucional sobre l’estatut fa revifar tot aquell moviment a partir del 2012 i l’esquerra independentista “guanya transversalitat i responsabilitats institucionals”. És aquí que components de diferents grups també, de forma natural, passen a tenir responsabilitats públiques, com el mateix Titot, regidor de la CUP a Berga.

Francesc Ribera mostrà el seu costat més polític i, en referència al procés d’independència de Catalunya, digué que “la gent que encara no sap que hem perdut s’ha de posar on toca”.

Titot esgrimí cinc motius pels quals el procés català “ha perdut”: el primer, “perquè el seu estat major (l’espanyol) era obeït per tothom i el nostre no era obeït per ningú”. El segon, perquè “infravaloràrem l’enemic. Que facin pena no vol dir que siguin burros”. El tercer, “perquè se’ns va pujar la raó al cap. Al món hi ha milers d’exemples de gent que té raó i ha perdut”. El quart: “Perquè ens vam acollonir. El 27 d’octubre, en comptes d’abaixar la bandera espanyola i tancar les fronteres, el govern se’n va de cap de setmana”. I el cinquè: “perquè hem comès errors d’estratègia”.

Titot lamentà que “hem perdut unes eines importantíssimes, que eren les institucions. Però només hem perdut el partit, continuem amb els onze jugadors perquè aquí no ha desertat ningú i ens tornem a preparar per guanyar”.

Back To Top
Search