Els alcaldables guardaren les formes i les distàncies i entraren poc en el tu a tu en el darrer debat organitzat per la revista Perlas y Cuevas
Amb puntualitat britànica Antoni Ferrer, director de Perlas y Cuevas iniciava la presentació del debat electoral que la seva publicació, juntament amb Diario de Mallorca aquesta vegada, organitza cada quatre anys just abans de les eleccions. De fet, el debat s’ha organitzat des de l’any 1983 i aquesta haurà estat la darrera vegada que Perlas y Cuevas l’organitza. Actuà de moderador el col·laborador de Diario de Mallorca Llorenç Riera.
La presentació de Ferrer, però, va ser interrompuda per la irrupció de Vanessa Jofre, que arribava a la taula amb l’acte ja començat i les fotos de rigor fetes.
Les rondes tenien una durada estipulada d’un minut i mig, que el moderador va aplicar de forma laxa segons el moment.
La primera va ser de presentació. Els candidats intervenien segons el que havia determinat el sorteig realitzat in situ moments abans.
José E. Catalá, de Ciutadans, encetà dient que “som un partit de centre que defensa que tots els espanyols tenguin els mateixos drets i deures”. Entre els punts del seu programa, “la seguretat i la recuperació de la figura del sereno”.
Maria Antònia Sansó, del PP, s’aferrà a la gestió de les àrees del seu partit al govern municipal. “Hem obert els aparcaments 24 hores i 365 dies a l’any, hem fet inversions milionàries per millorar l’abastiment d’aigua, no hem apedaçat”.
Núria Hinojosa (PSOE) mostrà il·lusió per presentar-se com a candidata per primera vegada. “Aigua potable, millorar l’atenció domiciliària a les persones depenents i un programa per rehabilitar les cases antigues del centre” foren alguns dels punts que destacà.
Miquel Oliver (MÉS-Esquerra) començà criticant l’equip de govern sortint, “que s’ha dedicat a gestionar, que és el mínim que es pot demanar a un polític”. I seguí: “El nostre projecte estrella és el programa, amb propostes realistes i capacitat per canviar petites coses, escoltant la gent i fomentant la participació ciutadana”.
Carles Grimalt (Unides Podem) oferí des del seu programa una “fiscalització de l’empresa de neteja, una policia de proximitat, una sala multifuncional per fer-hi concerts i convertir Manacor en un municipi de cinema, i dur-hi grans produccions que generin feina”.
Joan Gomila (AIPC) alertà que “tot i que sortírem per ser la veu d’una gran majoria de gent de Porto Cristo que se sentia abandonada, hem demostrat que volem governar per a tot Manacor”.
Catalina Riera (PI) també apel·là a la feina feta des de l’equip de govern: “Hem arreglat 110 carrers, hem fet millores en edificis públics hem duit el Conservatori de Música, l’espai de dones, el pla d’igualtat, hem estalviat un milió de litres d’aigua” i reivindicà el “capital humà del municipi”.
Vanessa Jofre (Vox) començà dient que ella no xerraria “en mallorquí” i va fer tota la seva intervenció en espanyol. “No som racistes ni tot el que ens diuen”, digué, alhora que reclamava “més seguretat ciutadana, càmeres de seguretat, i prioritzar els nacionals i els residents legals en les ajudes socials”.
Seguiren després parlant del Pla General. Catalina Riera digué que “mai hem estat tan a prop de tenir-lo” i es queixà de la “manca de resposta de la Conselleria de Medi Ambient”. La batlessa va ser replicada per Miquel Oliver: “No sols s’han de complir terminis, sinó també condicions. Sempre heu tengut el nostre partit a la vostra disposició per aprovar el Pla General”.
Núria Hinojosa es queixà de la subcontractació “d’una empresa de Barcelona per pensar el Manacor que nosaltres volem. Els polítics ens presentam per prendre decisions, no perquè les prenguin per nosaltres”. Hinojosa va ser replicada per Joan Gomila que alertà que l’empresa de Barcelona “l’hem contractada per resoldre les al·legacions, no per fer el Pla General”.
La neteja va ser un altre dels punts calents del vespre. Maria Antònia Sansó reconegué que “Manacor no ha estat tan net com hauríem volgut, però hem augmentat el pressupost i hi haurà més control sobre l’empresa concessionària”. Hinojosa reclamà una altra vegada la “municipalització del servei”, mentre Miquel Oliver denunciava “la manca de seguiment de la feina de l’empresa”. Carles Grimalt reclamava “un regidor en exclusiva per fer aquest seguiment” i Catalina Riera recordava que “el més important és la fiscalització”, mentre Joan Gomila reconeixia que “de vegades no es pot defensar el que és indefensable”.
Les rondes es clogueren amb la política de pactes dels diferents partits. Ciutadans es definia com un “partit de centre, que pot pactar amb la dreta i l’esquerra”. El PP s’erigia en l’únic paritt “de centre dreta”. El PSOE es presenta “per guanyar les eleccions” i tancava la porta a “PP, Vox i Ciutadans”. MÉS-Esquerra recordava que “no farem cap desbarat, com tampoc no el férem el 2015”. AIPC es mostrava obert a pactar “amb qualsevol dels que ara hi ha” i Catalina Riera deia que “no pactarem amb ningú que trobi que Manacor és lleig”. Vox, per part seva, alertava que no pactarien amb ningú que “posi en perill la unitat d’Espanya, defensi el pancatalanisme a Mallorca o doni suport a bandes terroristes”.