skip to Main Content

Xisco Ros: “L’animal també t’ensenya coses a tu”

[pullquote] Xisco Ros, 1982, Manacor, és jutge dels concursos de cans pastor que es fan a Mallorca. Ens explica en què consisteix per ell aquest món
[/pullquote]

Com vares començar dins aquest món?

Jo vaig començar anant a mirar concursos. Llavors uns amics pollencins em varen regalar una cussa border collie i vaig decidir cercar ajuda per endinsar-me en aquest món. Vaig conèixer en Jaume Coll, d’Alaró, i ell em va començar a donar consells i ajuda pràctica. D’això fa devers dos anys. He començat com a jutge per tocar tot aquest món des de la base.

T’agradaria participar en els concursos també?

De tot d’una deia que no, però al final acabes que et fa il·lusió. Perquè és molt gratificant. No només ensenyes coses a l’animal, sinó que l’animal també t’ensenya coses a tu. Amb na Cala, la meva cussa, ara anam per la segona fase de l’aprenentatge. N’hi ha que diuen que els border collie neixen ensenyats, però no és així. Hi ha tres fases d’aprenentatge: la primera és la de naturalitzar, que entengui el seu entorn; la segona, fer feina amb ordres, i la tercera fer feina a camp obert. Pareix fàcil però no ho és gens!

Com va néixer aquesta afició a Mallorca?

Miquel Adrover va ser qui ho va introduir a Mallorca. Ara fa disset anys es va crear l’Associació de propietaris de cans pastor de les Illes Balears. L’associació va començar a fer concursos, i va rebre una resposta molt positiva per part de la gent.

Hi ha molta afició a Mallorca?

Actualment de pastors que participin en concursos n’hi ha set, a dins Mallorca. Set pastors i devers deu cans, perquè n’hi ha que en tenen més d’un.

I són pastors, pagesos, de bon de veres?

N’hi ha que sí i n’hi ha que no. No cal esser pagès per fer-ho, basta tenir un parell d’ovelles, i sobretot tenir-hi gust, gaudir del contacte amb la natura i l’animal. És una afició.

En què consisteixen aquests concursos?

Hi ha diferents fases, que molt resumides serien: dur les ovelles dins un cercle marcat a terra, fer-les passar per un portell, i fer-les entrar dins un tancat. El jutge puntua la destresa de cada fase. Tots els participants parteixen amb els mateixos punts i cada error en resta algun. En cas d’empat es mira el temps. I com més alt és el nivell més difícil és la tasca dels jutges. Això són els concursos de curta distància, que són els que es fan a Mallorca. A la lliga espanyola es treballa amb distàncies més grosses i tot es complica encara més.

Quants concursos es fan a Mallorca?

Actualment es fan concursos a Alaró, Pollença, Calvià i Felanitx. Són concursos oficials, on s’hi pot veure un nivell prou alt i hi sol venir gent de fora.

A Manacor hi ha molta afició?

Tant a Manacor com a Mallorca en general fa falta molta cultura en aquest tema. Per les terres que tenim, hi hauria d’haver més afició. Però a Manacor tenim un gran representant que és en Sergi Perelló. És un jove que se’n va anar a viure a Anglaterra, un dels llocs on hi ha més afició, per practicar i concursar allà. Ha estat subcampió d’Anglaterra i ha participat en l’Internacional Suprem. Per altra banda ens agradaria molt poder fer una prova del campionat de Balears a Manacor o Son Macià.

Què t’aporta tot aquest món?

Estar en contacte amb la natura, conèixer gent, fer poble, aprendre… Requereix molta paciència, agilitat, previsió… Però a la vegada és molt gratificant.

Vols afegir alguna cosa més?

Sí, que tenim una pàgina de Facebook, que es diu Cans Pastor, on informam de tots els concursos i esdeveniments que feim. Tenim les portes a tothom, i especialment als joves, ja que sempre són la representació del futur.

Back To Top
Search