skip to Main Content

La glosada popular més espectacular del món

Centenars de persones torren al carrer. Dins el bar Mallorquí les ximbombes s’esmolen després del lliurament dels premis als guanyadors del V Concurs de Glosa Escrita. Glosen els més tendres. Els somriures còmplices es dibuixen entre els qui escolten. Després d’una hora llarga de fair play comencen a entrar primeres espases. Un per la finestra, un altre damunt la taula, una al finestronet de la cuina. Un quart demana pas des de l’entrada. I així fins a més de vint, més de trenta, potser més de quaranta glosadors habituals i esporàdics que compareixen des de tots els punts de Mallorca, àdhuc de més enllà, per acudir a la glosada popular més espectacular del món.

El conflicte Palma-Part Forana, la política municipal manacorina (amb alguns regidors presents, i fins i tot glosant), i un debat d’altura sobre el sentit de fer política que corprengué tots els assistents foren alguns dels temes que s’alternaren amb el parapapatxim, els goigs de completes, les cançons verdes i la glosa coenta.

La vetlada s’allargà fins a hores insospitadament adequades per a qualsevol activitat que pugui tenir a veure amb l’exercici de l’intel·lecte.

V Concurs de glosa escrita
La guanyadora d’enguany al millor conjunt de tres quartetes va ser Alícia Olivares. Els premis a les millors quartetes foren per a Marta Servera, Andreu Matamalas i Tomeu Fus.

La glosa guanyadora

M’engendraren quatre fulls
i mans, de paper banyades,
i ara enmig de flamarades
veig com crem dins els teus ulls.

Jo vaig partir del no res
he vist caos i concili
i és amb voltros que ja he entès
què vol dir ‘ser una família’.

Morir al foc pot semblar estrany
però altre pic cremaria
per tornar a sentir cada any
remor dins sa cotxeria.
Alícia Olivares

La millor quarteta

Quan la glosa t’acarona
et regala una lliçó:
Créixer com a glosador
és créixer com a persona.
Marta Servera

Back To Top
Search