skip to Main Content

Manacor celebra els trenta anys de la Llei de normalització lingüística amb la projecció d’un documental i un debat

El 29 d’abril de 1986 el Parlament de les Illes Balears va aprovar per unanimitat la Llei 3/1986, de normalització lingüística a les Illes Balears. En el trentè aniversari de l’aprovació d’aquesta llei, l’Ajuntament de Manacor i l’Escola Municipal de Mallorquí varen sumar-se a la celebració d’aquesta commemoració, que durant el 2016 organitza la Direcció General de Política Lingüística.

Per això dimarts dia 26 el molí d’en Beió va acollir la projecció del documental “En català, amb normalitat”, realitzat precisament amb motiu dels trenta anys de la Llei de normalització lingüística. A l’acte, a més d’un nombrós públic, hi assistiren la directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà; la regidora de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Manacor, Catalina Riera, i la glosadora Maribel Servera, que apareix en el documental, a més d’un important nombre de regidors de l’Ajuntament.

Cal destacar que el documental compta amb l’aportació del testimoni d’algunes persones més de Manacor. La periodista Mercè Pinya n’és la guionista i a més de ser una de les responsables de la cinta també n’ha fet la locució. A més, l’actor Antoni Gomila i la cantant Joana Gomila també hi fan acte de presència.

Des del consistori manacorí, Catalina Riera recordà que “més de deu anys abans de l’aprovació de la Llei l’Ajuntament de Manacor, gràcies a l’empenta de persones valentes, va posar en marxa l’ensenyament de la llengua catalana i la cultura popular de Mallorca amb la creació de l’Escola Municipal de Mallorquí”. Riera agraí en nom dels assistents a la Direcció General de Política Lingüística que “Manacor hagi estat un dels primers municipis a poder veure aquest documental perquè l’assistència a aquest acte demostra que la llengua ens interessa”.

Per part seva, la directora general Marta Fuxà recordà que “enguany el Parlament ha recuperat el text original de la Llei” i recordà que “malgrat la feina que queda per fer en matèria de llengua cal que recordem d’on venim i que celebrem les fites aconseguides”. A més, Fuxà recordà que en el marc de les celebracions del 30è aniversari de l’aprovació de la Llei de normalització lingüística “es varen reunir per primer pic a Palma els responsables de la política lingüística de tots els territoris de parla catalana” i anomenà alguns dels actes més importants del programa. Després de la projecció el públic va participar d’un petit debat.

Back To Top
Search