Skip to content

Joan Llodrà: “Segurament Manacor no està preparat per tenir un Pla General”

[pullquote] Joan Llodrà és el portaveu de M´ÉS-Esquerra a l’Ajuntament de Manacor. Durant els 144 dies de govern de Miquel Oliver va ser també el delegat d’Urbanisme i com a tal va ser l’encarregat d’impulsar l’aprovació del Pla General. Del que ell va deixar preparat al que havia trobat a l’avanç que havia deixat Antoni Pastor hi havia moltes trenques ferm. Aquella feina, poc o molt, s’ha vist ara reflectida en l’aprovació inicial del PG que va dur a ple la delegada actual Bel Febrer. De tot plegat en parlam en aquesta entrevista.
[/pullquote]

En el ple d’aprovació inicial del Pla General insistires molt a la delegada Febrer perquè us donàs una frase que resumís la filosofia del pla que es presentava. Al final no en va sortir cap. Tens cap idea que el defineixi, tu?
En tenc dues. Una podria ser “hem fet el que hem pogut” i l’altra “no és la barbaritat que us havíem mostrat amb l’avanç del pla general”.

La primera l’atribueixes a les presses, a la manca d’ambició o a la manca de capacitat?
Jo ja la vaig dir al ple i la delegada no ho va negar. L’objectiu inicial de fer aquest pla general, que ja venia de la feina d’Antoni Pastor el 2014, era solucionar el mal de les zones verdes, un mal que havia creat ell mateix. En bona part el pla que s’ha aprovat ara inicialment només arregla això. És molt poc ambiciós perquè no és un pla de futur per arreglar la vida dels ciutadans. No hi ha una planificació per al centre, ni se soluciona tampoc la qüestió de Cales entre moltes d’altres coses.

La delegada Febrer va dir que parlàveu de l’avanç perquè qualque cosa havíeu de dir, però que l’avanç que havia preparat Catalina Riera sota la batlia d’Antoni Pastor era un document sense importància…
Va tenir moltíssima importància. Tot allò que va passar el mes de juny de 2015 i la falta de confiança cap a Cati Riera i Joan Gomila ve precisament per aquest avanç. Urbanitzables immensos, l’àrea estratègica de cala Murada, les vint quarterades de s’Illot… Que només era una proposta? Sí, però era la seva proposta. I ara hi ha hagut gent que ha renunciat a allò que havia presentat fa un any i busques. Costa d’entendre com qui va votar això a la junta de govern ara hagin votat la proposta que ha fet Bel Febrer.

Una proposta que s’assembla més a la que vares deixar tu com a delegat d’Urbanisme que no a aquell avanç…
Sí. Però no s’augmenten les restriccions per als habitatges a sòl rústic, que no presenta accions al centre o a cales. S’hi han posat quatre urbanitzables que nosaltres no hi hauríem posat, o que com a mínim no els hi hauríem posat d’aquesta manera. Podem dir que si l’avanç era de jutjat de guàrdia, amb aquesta aprovació inicial només hi discrepam.

I no obstant això en vares destacar nombrosos aspectes positius…
El primer de tot és que s’hagi aprovat. Que hagi estat a la manera de Rajoy, sense fer gaire renou i acotant el cap, sí. Però s’ha aprovat. És tan neutre o tan poca cosa que no pot crear gaire oposició. Entre les coses bones hi ha el fet de liquidar tots els escàndols que hi havia a l’avanç. I també, és clar, la solució per al tema de les zones verdes.

Ja n’has apuntat alguns aspectes negatius.
Sí. És poc ambiciós, no és de futur, i no preveu accions per al centre de Manacor, que ha de menester mà de metge i no se n’hi posa. També queda Cales sense resoldre.

I tanmateix un Pla General així com el proposes tu hauria generat controvèrsia i polèmica… Per què?
Perquè som humans. La majoria de gent mira per ell i no pel futur comú. La feina del representant del poble és mirar pel conjunt comú i no pel conjunt d’individualitats. Com a particular t’afavoreix que en un solar teu hi puguis fer quatre pisos, però com a membre de la societat t’afavoreix que només n’hi puguis fer dos.

S’ha parlat poc de la previsió d’equipaments públics que fa aquest PG.
El pla recull les condicions que reclamen les conselleries que tenen competències en això.

Els delegats d’urbanisme de l’Ajuntament que he pogut entrevistar fins ara han negat sempre haver rebut pressions dels especuladors. Tu en reberes els dies que ho vares ser?
Per tenir fama de no transigir i de només haver-hi estat 144 dies, déu n’hi do les visites que vaig rebre. I veig reflectides certes peticions que jo vaig rebre en aquest pla general.

De totes maneres, serà inevitable que uns o altres es vegin beneficiats que una retxa vagi més aquí o més allà.
És clar. Partíem d’un avanç molt desenvolupista, amb un sostre poblacional de més de 100.000 habitants que no tenia cap sentit. Segurament Manacor no està preparat per tenir un Pla General. I ho dic des del moment que som incapaços de fer complir unes normes subsidiàries. Jo mai havia estat gaire defensor del Pla General perquè era conscient d’això, de la selva que ha estat i que és Manacor. Mentre es toleri que hi hagi tot el que hi ha: centenars o milers de construccions il·legals en sòl rústic, activitats industrials nocives en sòl rústic… de què serveix fer un dibuix preciós?

Precisament Bel Febrer desvinculava la disciplina urbanística del Pla General.
És que no té vinculació formal. Però si no som capaços de fer el més senzill… com farem i aplicarem un Pla General?

Però qui és que no està preparat? El poble o els polítics?
Tot plegat ve de quaranta anys de deixar fer per part de l’Ajuntament.

Treballar l’Urbanisme així com ho planteges ha de desgastar, perquè s’haurien de prendre mesures impopulars…
Sí. Jo ho tenia assumit. I fins i tot ja havia dit que no repetiria perquè la meva feina suposaria un desgast fort però que creia que era el millor per al poble.

Una solució als problemes de disciplina urbanística era l’adhesió a l’Agència de Disciplina Urbanística del Consell de Mallorca.
Hi ha un acord unànime del ple en aquest sentit des del juny. No s’ha fet res. Entenc que la delegada ha tengut molta feina amb el PG i encara no s’hi ha pogut posar. Jo personalment no la hi veig en contra, perquè li convé, i perquè no té pedaços bruts en aquest aspecte. Ella pot decidir si vol ser com els altres delegats d’urbanisme, que no han tengut coratge, o si vol canviar això. Si ella ho vol exercir des de Manacor, endavant. Si es vol llevar el problema de damunt i dur-ho al Consell, ella estarà més tranquil·la. Qui no ho vol tant és la gent que té a darrere o el batle anterior, perquè fer-ho voldria dir que es reconeix un fracàs en l’aplicació de la llei.

S’ha fet l’aprovació inicial, però falta la definitiva. Hi arribarem?
No voldria que això només hagi estat una manera d’ajornar dos anys més la questió de les zones verdes. Cal que es faci la feina política i tècnica per aconseguir aprovar això.

Back To Top
Search