skip to Main Content

Descobreixen un edifici talaiòtic que podria ser un santuari a l’excavació arqueològica de l’Hospitalet Vell

El passat 5 de setembre va començar una nova campanya d’excavació arqueològica a l’Hospitalet Vell. “Aquesta actuació s’emmarca en el nou pla quinquennal 2016-2020 per aquest jaciment i dóna continuïtat a les campanyes que l’Ajuntament de Manacor impulsa ininterropudament des de l’any 2002”, ha explicat la regidora d’Educació i Patrimoni, Catalina Riera. Ha estat durant els treballs que s’han començat enguany que s’ha pogut identificar un nou edifici que, segons els arqueòlegs, podria ser un santuari talaiòtic.

“La particularitat del jaciment de l’Hospitalet Vell és que es va utilitzar durant tota la prehistòria, des de l’època de les navetes fins a l’ocupació romana”, explica el director de l’excavació, Damià Ramis. El nou edifici, que abans de la intervenció arqueològica semblava un munt de pedres, té “forma rectangular i el costat oposat a l’entrada és lleugerament corbat i podria seguir la tipologia dels santuaris típics de l’edat de ferro”, afegeix.

A més s’han “descobert diversos peces que podrien identificar-se com altars, hem extret àmfores púniques i itàliques, una llumeta de vernís negre i diverses peces de ceràmica que segueixen les tipologies típiques del segle II aC, just el moment en què es va produir l’ocupació romana de Mallorca”, afegeix el director de l’excavació. En aquest entorn també hi ha aparegut peses de telers “que evidencien que aquí s’hi teixien teles i que hi havia activitat industrial”, han especificat els arqueòlegs.

Amb tot els arqueòlegs i restauradors adverteixen que “la funció d’aquesta estructura com a santuari i la seva datació només es podrà confirmar després de fer tota la feina de restauració, les anàlisis de materials i les analítiques pertinents al laboratori”, ha explicat la directora del Museu de Manacor, Maria José Rivas.

A l’excavació de l’Hospitalet Vell hi participen sis professionals i una desena de voluntaris. Pel que fa a les tasques de restauració, l’arqueòleg i restaurador Bernat Burgaia ha explicat que “les parets d’aquesta estructura estan fetes de pedres quadrades, retocades per l’home i gràcies a aquest fet hem pogut aixecar les parets que havien caigut, perquè era molt clar on anava cada peça”.

Per aquesta campanya l’Ajuntament ha aportat 12.000 euros, a més del personal de la brigada municipal i diferents recursos i material. Per part seva el Consell de Mallorca ha contribuït amb 6.000 euros a sufragar algunes despeses de restauració i de laboratori de les peces que s’extragueren del jaciment de l’Hospitalet Vell en campanyes d’excavació passades.

Back To Top
Search