Skip to content

“A les panades podem substituir el saïm per oli d’oliva”

Rosa Riera (Palma, 1995) és graduada en Nutrició humana i dietètica per la Universitat de Lleida. Ha obert recentment consulta a Palma, i epsera aviat obrir-ne també a Manacor, on té bona part de la família. Amb ella parlam de les receptes de Pasqua i les possibilitats d’adaptar-les a una alimentació saludable.

Les receptes de panades, robiols i freixura eren adequades per al seu temps, o per a seva l’època de l’any?
En el seu moment aquests plats a nivell de calories estaven bé i ben equilibrats. Ara bé, a dia d’avui ho feim més per tradició, perquè crec que hi ha una manca d’equilibri nutricional aquests dies de Setmana Santa, que, a més, és un reflex de la manca de fruita i verdura durant tot l’any.

Hi ha maneres d’adaptar aquestes receptes a una alimentació sana sense desvirtuar-les gaire?
A través d’un curs que vaig fer online amb altres nutricionistes d’arreu de l’estat, va sortir la idea de fer un ebook d’alternatives a receptes tradicionals de la setmana santa. A les panades hi solem posar molt de saïm que es podria substituir per oli d’oliva. La farina integral, que fa més difícil de manejar la pasta, s’hauria d’ajudar de farina refinada. També hi ha les panades de peix o de sípia, o de carn blanca, com ara el pollastre. I pel que fa als robiols, es podria mirar de fer qualque tipus de confitura casolana pròpia que no tengui tant de sucre. O una crema de cacao i avellanes sense sucre, que ara s’empra molt en el real fooding.

Què és el real fooding?
Una alimentació que evita els aliments processats. Per això hem de cercar etiquetes que duguin el mínim d’ingredients possibles, o també que no ens sonin a xinès. Per posar un exemple, hauríem de rebutjar els cereals per berenar que duen tant de sucre afegit.

Com podem fer un frit saludable?
El podríem fer vegetarià o vegà, si en volem eliminar la carn. Hi podríem posar seitan, que és una proteïna vegetal feta a partir de gluten, o si no hi volguéssim gluten podríem fer-lo amb faves tendres. També podem elaborar el palat amb menys oli, o fins i tot fer-lo al forn.

Podríem fer unes panades alternatives amb seitan?
No ho he provat mai, però amb seitan o amb tofu podria anar bé. O també amb sobrassada vegana, feta amb tomàtiga seca i ametles.

I la sal i el pebrebò?
Les espècies com a tals no són tan perjudicials. Depèn del llindar de sensibilitat de cadascú pel coent. Ara bé, s’ha d’anar molt alerta amb l’excés de sal, perquè segons la dieta de casdascú i les patologies que es tenguin, pot ser delicat.

Vols afegir res més?
Sí, seria molt important no deixar de banda aquests dies de festa les altres verdures, perquè hi sol haver una tendència de menjar més greixos i hidrats de carboni. Aconsellaria posar enmig de la taula una ensalada, que sempre fa ganes. I en els moments que no mengem aquestes elaboracions intentar fer una verdura bullida o plats on predomini la verdura, i menjar fruita!

 

 

Back To Top
Search