skip to Main Content

A Manacor, el tràiler viral de l’home contra el cavall

 

No sabem si per admiració, burleria o curiositat el mite de la cursa de l’home contra cavall ha agafat força a dins i fora del municipi de Manacor. La darrera feta és el tràiler irònic de A Manacor, un vídeo amateur amb vocació de fer poble i d’elogiar la cultura manacorina. Parlam amb l’autor, Carlos Cano i, de passada, amb Tomàs Pomar i Joan Ros impulsors de la darrera cursa perquè ens contin la importància d’aquest esdeveniment i de si el poble ho podrà tornar a viure. 

Crear qualsevol peça artística requereix una bona idea i temps per desenvolupar-la. Sigui com sigui, en Carlos Cano va trobar el temps i la traça per fer el tràiler A Manacor. Un vídeo que s’ha fet viral a les xarxes – 7500 visualitzacions a Twitter des del mes d’abril- sobre la cultura manacorina representada, en aquest cas, per la cursa de l’home contra el cavall. El confinament va permetre a l’autor de dedicar-s’hi plenament i materialitzar una idea sorgida amb dos amics seus, Miquel Vaquer i Toni Borrueco. Com recorda en Carlos, “sempre havíem parlat de fer una espècie de vídeo. Abans del confinament vaig pensar d’agafar la pel·lícula Los Vengadores però amb Manacor. No tenia ni idea de com fer-ho i un dia vaig veure el tràiler de la pel·lícula i vaig veure que hi podia ficar imatges del cavall i de Manacor.” Imatges de la moció de censura del 2015, de televisió Manacor, els dimonis ballant, en Miquel Oliver o Rafel Nadal apareixen com a elements definitoris del context contemporani del poble i del que Carlos anomena, la cultura manacorina.

Ganes de tornar a veure la competició no en falten. En Carlos i els seus amics ho esperen amb ganes, “jo ja tenc preparada la màscara del cavall per anar a animar-lo”. Fins i tot, “m’agradaria que fos de tant en tant perquè aquestes coses fan Manacor” conclou. Una tradició que fa particular aquesta ciutat amb tarannà de poble i amb la qual molta gent s’identifica. De fet, comenta en Carlos, amb certa ironia, que la competició organitzada a Palma -Atleta vs Cavall- es podria considerar com apropiació cultural. Fora bromes, Tomàs Pomar, organitzador de l’esdeveniment a Manacor i Joan Ros, atleta que hi havia de participar, opinen que “és simplement una altra cursa”, “és diferent perquè està dirigit cap a l’àmbit nacional, nosaltres fem una cosa local, l’objectiu és fer festa, fer poble”.

Malauradament, la crisi de la Covid-19 va obligar a cancel·lar la cursa organitzada pel 25 d’abril. Tomàs Pomar i Joan Ros ens conten que la varen haver d’ajornar. Emperò, ja tenen data confirmada amb l’Institut Hípic: dia 12 de setembre a l’Hipòdrom de Manacor. En els pròxims dies es publicarà la informació necessària per a poder assistir-hi.

Back To Top
Search