Visitam per segona vegada la finca de Son Vell (Son Macià) per acudir a la cerimònia d’extracció del vi ecològic guardat sota terra durant més d’un any. D’aquesta manera, Son Vell consolida una tècnica de criança pionera a Mallorca.
Son Vell és una explotació agrícola familiar totalment ecològica dedicada a cultivar cereals, fruita seca, hortalissa i vinya. D’entre les 50 i 60 hectàrees que componen la finca 10 estan dedicades a la vinya on hi ha sembrades varietats com callet, manto negro, fogoneu francès i fogoneu mallorquí. Tot i que ha estat un any atípic, en Toni Sureda de Son Vell es manté positiu: “s’ha pogut mantenir un 75% de la collita”, “som optimistes”. I no és d’estranyar, la família s’ha reunit per tal d’extreure d’avall terra fins a 400 botelles de vi de l’anyada del 2017.
Enguany, Son Vell consolida aquesta pràctica de criança del vi pionera a l’illa. El procediment ha estat el mateix que l’any passat. Les botelles, dins clots de més de dos metres de profunditat, es col·loquen alineades formant diversos nivells i separades per porcions de palla que ajuden que no es faci malbé. Una vegada feta l’estructura, es torna a tapar i comença el compte enrere. La importància d’aquesta tècnica deriva en el perfecte equilibri entre la humitat, la temperatura, llum i la tranquil·litat possibles dins la terra.
Càvec i senalla en mà, en Toni Sureda comença a picar la terra. En més o manco trenta minuts troba i desfà una part de la capa dura que separa les botelles de l’exterior. Aquesta capa forma la cavitat que les conserva, “és com si fos una cova”, explica en Toni. L’any passat van extreure totes les botelles, però enguany la idea és mantenir-les baix terra fins que es venguin totes, per tant, els interessats en tastar la seva particularitat podran veure com surt el vi del seu nou rebost natural. “Enguany el vi queda davall terra” i, a més, en Toni afirma que li agradaria poder conservar en un futur tota la producció amb aquesta tècnica.
Insistint una mica més, en Toni troba les primeres botelles i una vegada s’assegura que disposam de les suficients per a repartir entre els assistents anam a berenar. Distribuïdors, periodistes, companys i família ens reunim al voltant de dues taules ben generoses on hi serviran coca de trempó, formatge, truita i sobrassada. Evidentment, no hi falta el vi i tampoc les ganes de tastar-lo. Un dels assistents ho té clar, el Son Vell és “un vi notable que anirà millorant al llarg de l’any”. Hi ha bones cares i satisfacció, un corresponsal de l’Última Hora i de la revista digital Vinassos en recullen testimoni, el vi de la casa crea expectació entre els amants del vi i no volen perdre ocasió de tastar-lo. Una vetllada agradable que ben segur marcarà un abans i després en la història de la vinicultura macianera, el producte de Son Vell és un referent indispensable del producte ecològic pròxim i de qualitat.