skip to Main Content

Acord dels partits de Manacor per defensar l’autonomia local

Al darrer ple, l’Ajuntament rebutja l’acord entre l’Estat i la FEMP per la gestió de l’economia municipal, aprova ordenances sobre la retirada de vehicles de la via pública i la mobilitat sostenible i fa diversos ajustaments pressupostaris.

L’ajuntament de Manacor va celebrar el seu darrer ple al Centre Cívic de Cales de Mallorca per tal de complir amb els protocols sanitaris. Dels disset punts de l’ordre del dia dos eren especialment delicats pel que fa a l’economia del municipi. Més-Esquerra i el Pi presentaren dues mocions per tal de rebutjar l’acord del Govern Central amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i que permetia al Govern disposar dels romanents i superàvit dels fins a 8000 ajuntaments arreu de l’Estat. L’objectiu era poder destinar aquesta recaptació a la reactivació de l’economia sacsejada per la crisi de la Covid-19.

Cal recordar que el problema sobre la gestió municipal de l’economia ve d’enrere. La Llei de Sostenibilitat i Racionalització de l’Administració local, coneguda com la Llei Montoro del 2012, impossibilitava als ajuntaments de disposar dels seus romanents i del superàvit propi amb l’objectiu de reduir la despesa pública. Segons el regidor Joan Gaià, l’Estat va “segrestar els doblers dels ajuntaments als bancs per tal de maquillar les finances davant la Unió Europea”.

El context de crisi ha fet que els ajuntaments tenguin la necessitat de disposar més que mai dels seus recursos econòmics i per això, rebutgen l’acord entre l’Estat i la FEMP. Sent així, el ple de l’ Ajuntament de Manacor ha decidit demanar la derogació d’aquesta llei, de disposar del cent per cent de romanents i superàvit i també la tramitació de la sortida de Manacor de la FEMP. Unes peticions que s’han acordat per unanimitat menys la sortida de la FEMP en la que el partit socialista hi ha votat en contra i el regidor d’Activitats, Carles Grimalt s’ha abstingut.

La moció del Pi anava en el mateix sentit i a més, demanava la dimissió del president de la FEMP, Abel Ramon Caballero per “la seva actitud partidista” i per “anteposar els interessos de la formació al qual pertany als interessos de les institucions locals”, segons afirma Cati Riera.

A banda d’això, el ple ha aprovat dues ordenances importants. La primera, la regulació dels vehicles abandonats a la via pública que facilitarà la seva localització, denúncia i retirada al centre de tractament i descontaminació. La norma preveu sancions de 750 a 1500 euros. La segona, la regulació de l’ús de les vies dins la Zona de Prioritat Residencial (ZPR) per augmentar l’espai públic i la mobilitat sostenible donant prioritat als vianants.

A més, es va aprovar la modificació del membre del Ple de l’Escola Municipal de Mallorquí, on Rafel Perelló passa a substituir Joan Llodrà. Finalment, també es va augmentar el pressupost per a la neteja d’espais públics que afecta, particularment, als centres educatius i esportius que s’han d’ajustar a la normativa sanitària.

 

Back To Top
Search