skip to Main Content

Amb cautela i a l’expectativa: així obren dilluns els bars

Dia 25 serà un gran dia per a molts. Tant clients com propietaris de bars i restaurants podran accedir a aquesta casta de locals esdevinguts un àmbit de socialització important per a molta de gent. Preocupació pel futur, molta de precaució amb la higiene i les mesures de distància personal i aforament limitat són alguns dels llocs comuns en les respostes dels responsables de cinc locals manacorins. Entre la incertesa i l’esperança.

“Em va aplegar un més després d’agafar el bar”

Miquel Garcia és el nou llogater de l’històric bar Berlín. “El decret d’estat d’alarma i el confinament m’aplegaren només un mes després d’agafar el bar”. Ara, es planteja tornar a obrir, ja dilluns. “A veure què passa”. Per a Garcia, “la qüestió són les cadires, perquè l’aforament és el que és”. A més, Garcia obrirà el pati de darrere, “per si la gent vol sortir a beure una cervesa”. Garcia estava content fins ara de com anava el negoci. “Veig que trèiem els mateixos pans que els anteriors propietaris”. Gel hidroalcohòlic i mascaretes, completen les mesures. “No teníem carta i sempre hem cantat els plats, que bàsicament són de pa amb oli, i no té gaire complexitat”. Garcia tenia ganes d’incorporar coses de planxa, “però amb tot això he quedat bloquejat, esperarem a veure com evoluciona la cosa”.

“Dilluns no obrirem”

Miquel Gelabert, cuiner del restaurant Ca’n March es mostra prudent amb la nova fase. “Encara no sabem si dilluns serem en fase 2 i per això esperarem encara un parell de setmanes per veure com evolucionen les coses”. Ca’n March seguirà les indicacions de la Basque Culinari Centre i d’altres que ens han arribat. Gelabert explica que volen “potenciar el menjar per endur. Farem una espècie d’Auto Ca’n March, aprofitant la gran finestra que tenim al carrer de Mallorca, perquè els clients que venguin a dur-se’n menjar no hagin d’entrar al local”. Per a Gelabert “és una sort tenir un local gros i esperam poder obrir amb poc manco de la meitat de taules”. Gel hidroalcohòlic, i un espai d’espera abans d’anar a taula seran algunes de les mesures higièniques que prendran. A més “les taules no es muntaran fins que no hi hagi els clients asseguts. Volem que els nostres clients puguin venir i menjar tranquils i segurs que tot està bé”. A banda d’això, a Ca’n March “disminuirem un poc la carta i implantarem un codi QR a les taules perquè els clients les puguin llegir als seus dispositius

“Només podré obrir els horabaixes”

Per Guillem Avellà, cuiner del restaurant Dues Cadires, “el que es demana a les terrasses més que un aforament concret, és assegurar la distància de dos metres entre les taules”. “Nosaltres aquí podrem fer grups de deu persones, però haurem d’assegurar que hi hagi dos metres d’un grup a un altre”. Així com ho tenen pensat ara mateix, “ens hi cabran sis taules per a dues persones, i tres més a defora”. Ja veurà, diu, com van les coses, a l’hora de plantejar-se demanar “ocupació de via pública a Na Camel·la, perquè això també implicaria més personal, per ventura”. Gel hidroalcohòlic per als clients a l’entrada, als banys i a parts avinents, complementaran mesures més contundents, com “l’absència de cartes, sales ni setrilleres que es puguin compartir entre les taules”. Pel que fa a la desinfecció, segons Avellà, s’hauria de fer en una sala abans d’entrar a la cuina. “Nosaltres la farem dins el local i a porta tancada”. Avellà explica que “som pare d’un al·lot petit, la meva dona teletreballa els dematins a casa i jo només podré obrir els horabaixes. Ens haurem de combinar com puguem”.

“Ens haurem d’avesar a fer feina d’una altra manera”

“La informació que tenim ens arriba de mirar les notícies i consultar les webs de l’Ajuntament i del Govern, i també de demanar als altres com ho fan. També ens hi ha ajudat el gestor”, diu Antònia Truyols, del bar Ca’n Vinyes. De moment, es preparen per obrir dilluns, amb una reducció d’una o dues taules i pensant que “ens hem d’avesar a fer la feina d’una altra manera. Els clients hauran d’esperar a asseure’s que haguem desinfectat la taula i les cadires”. Truyols també recalca “la incertesa del volum de gent que pugui venir. Hi ha gent que diu que els bars i els restaurants seran dels darrers llocs on aniran”. La cuinera de Ca’n Vinyes conta també que no hauran de fer res especial per a la carta, atès que com que fan plat del dia “fins ara la cantàvem i a partir d’ara ho farem igual”. Com la resta de locals de restauració, gel hidroalcohòlic i cartells amb instruccions per als clients, completaran les seves mesures. Pel que fa al menjar per endur, “no en farem promoció, però ens adaptarem a les demandes dels nostres clients”, acaba dient Antònia Truyols.

“Farem menjar per endur”

“Nosaltres no hem rebut cap indicació de cap instància oficial. Ens informam pels mitjans de comunicació”, diu Carles Gayà, del bar Vermut. Gayà explica que aprofitant els tres aiguavessos que té el bar “hem fet tres agrupacions de taules, passam a tenir tres taules en comptes de sis, però així mateix conservarem prou cadires, encara”. Pel que fa a les mesures previstes, parla també, Carles Gayà, de “tenir gel desinfectant a l’entrada del local, i un esprai desinfectant per a les taules i les cadires. Hi haurà molta d’higiene per part nostra, durem mascareta i també desinfectarem els banys amb més freqüència”. Pel que fa a les cartes, “les penjarem a la paret, perquè la gent les pugui llegir i retirarem tota la premsa”. Per descomptat, “al tasser no hi podrà haver clients”. Tot i que el producte que ofereixen serà el mateix, sí que tendran la novetat de fer “menjar per endur, sempre amb comanda prèvia, és clar”.

Back To Top
Search