skip to Main Content

“Amb una temàtica general per a la rua, la festa és pobra”

Sebastià Riera Pocoví (Manacor, 1985) és animador sociocultural i un gran aficionat a les fresses, amb propostes pròpies arriscades i originals.

D’on et neix aquesta afició per la fressa?
Ve de ca nostra, els Capsigranys, dels quals ma mare formava part, varen punyir en el seu moment perquè es fessin unes fresses com tocava a Manacor. Ho he mamat des de petit. A més, tenc dues germanes que em guanyen de set o vuit anys, i això em va permetre veure i viure grups de fresses com els que es feien als Esperits i el Catòlics. El grup medieval, Astèrix i Obèlix, l’Oest… I bé, nosaltres, amb els amics sempre hem preparat comparses de fresses, amb temps, per preparar-ho bé.

Tant com a comparsa com individualment, quines fresses destacaries en què hagis participat?
Pel que fa a fresses de comparsa, record la de superherois, jo anava de Hellboy. També una de Barrio Sésamo, o altres de vaques i de caragols, o de Bola de Drac. Individualment, crec que la que marca un abans i un després és el Faune. Tant és així que vaig haver-la de deixar un any perquè no trobava la fórmula per fer la màscara.

Pel que fa a Manacor, s’ha vist una davallada els darrers anys, que es podria atribuir al canvi d’ubicació de la Rua.
Supòs que hi devia haver els seus motius per fer aquest canvi. Però està clar que la cosa no va bé. Les comparses es veuen poc. Jo no sé quina fórmula és la bona. Ja quan es va passar de Na Camel·la al centre hi va haver la seva polèmica. La plaça del Mercat tampoc no m’agrada. No pots veure les fresses. Així com es feia abans tampoc no ho veig la solució adequada. Nosaltres, per exemple, fèiem una volta, ens n’anàvem a sopar, tornàvem i ja no hi havia res. Ara mateix no va ben encaminat.

L’Ajuntament proposa una temàtica. Com ho veus?
No em pareix bé. Si vols fer una festa temàtica proposa-la per Fires i Festes o en un altre marc. Però allò guapo de les fresses és que cadascú es pugui convertir en el que ell vulgui. Si tothom va igual, acaba sent una festa pobra.

Veus bé l’aportació musical a la festa?
Sí. Sempre que no sigui el plat principal. No poden ser grups de renom, ha de ser més una música de revetla per animar el vespre. La gent se’n va als bars perquè la festa mor molt prest. Els darrers anys a la plaça del Mercat, arrib allà i no hi conec ningú. S’ha convertit més en una festa de reggaeton. Aquelles comparses tan interessants d’un temps ja no hi són. S’han de potenciar les fresses ben fetes.

Hi ha crítica, avui, a les fresses?
Jo no n’hi veig. Pots veure qualque fressa que parodia un personatge famós, com ara en Trump, però no hi ha esperit crític. Jo diria que s’ha perdut totalment.

Back To Top
Search