skip to Main Content

Apareixen els primers cossos de represaliats de l’any 1936 a la zona 2 de l’excavació de Son Coletes

“En línia recta del basament de la creu s’han trobat cossos en posició de contacte. Això ens indica que no ens trobam davant un enterrament primari, sinó que aquests cossos, ja esqueletitzats havien estat agrupats dins saques per ser desplaçats a un altre indret. A més, entre els objectes mobles trobats al costat d’aquests cossos hi ha una bala amb un tros de teixit adherit i amb una deformació que indicaria que havia estat disparada”. Qui parla, amb trencament de veu ocasionat de forma entremesclada per l’entusiasme i l’emoció, és Cesc Busquets, coordinador de l’empresa ATTICS encarregada de dur a terme les excavacions a la recerca de les fosses del 1936 al cementeri de Son Coletes. La troballa s’ha fet a la zona 2 de l’excavació, després d’haver trobat el basament de la creu a la zona 1 i a prop de tres metres de profunditat. La zona 3 ja ha començat a ser excavada, però encara no s’ha buidat tota la profunditat de rebliment.
Busquets reconegué que després del sentiment d’eufòria que visqueren en trobar el basament de la creu vengué un moment de decepció, en veure que en aquella zona només s’hi trobaven restes de les persones enterrades el 1820 durant el brot de pesta bubònica que assolà Son Servera.

“Només trobam allò que cercam, i només cercam allò que coneixem”, digué Busquets per agrair la feina prèvia dels historiadors manacorins a la recerca dels noms dels represaliats i dels fets ocorreguts. Entre el públic assistent a la roda de premsa hi havia un emocionat Antoni Tugores, que veu fructificar així una feina de dècades.
Busquets explicà també que s’han trobat dos agrupaments de cossos i caldrà veure encara si la resta d’enterraments que ja s’intueixen són del 1820 o també del 1936, encara que tot fa indicar que pertanyerien al context de la pesta.

A més de la bala localitzada, també s’han trobat altres objectes, com teixits, una sola de sabata no militar, una sivella, un botó de nacre, molt propi del primer terç del segle XX, la part inferior d’un rellotge de butxaca i un gafet de pantaló.

Ara els arqueòlegs han d’acabar d’excavar per poder aixecar després els cossos i fer-ne una anàlisi forense. “Amb aquesta primera anàlisi”, diu Busquets, “podrem determinar si hi ha fractures perimortem (en el moment de la mort) en els ossos trobats”. Després vendran les proves d’ADN i la recerca de familiars per a la possible identificació dels cossos.

Tanmateix, admeté Busquets, la troballa no alterarà el pla de feina ni suposarà l’ampliació de zones a excavar.

A l’acte també hi eren presents les primeres autoritats polítiques de l’illa i del municipi. Patricia Castro, consellera, que digué: “S’ha de reparar la veritat, perquè la dignitat d’aquestes persones esta intacta, els indignes són els que els assassinaren vilment”. Per part seva el secretari autonòmic Jesús Jurado afirmà que “som davant proves d’una repressió que demostren sens dubte el que va passar. Aquí hi ha la veritat que han cercat tantes famílies durant tants d’anys”.

Finalment, el batle Miquel Oliver després de recordar “noms i topònims que ens són familiars a tots perquè formen part d’aquest moment de la nostra història”, afirmà que “mai hem perdut l’esperança de trobar el que hem trobat” i acabà dient que “hem obert per començar a tancar, encara que sempre tenim aquella espineta, aquella pell de gallina en situar-nos en aquest lloc. Seguim el fil de la recerca iniciada en altres municipis i esperam que pugui continuar en altres indrets”.

Mentre tot això passava, els arqueòlegs, al bater de sol, continuaven agranant la zona i despullant de terra l’esquelet de la història de Manacor.Queda feina per fer.

Back To Top
Search