skip to Main Content

Troben la base de la creu central de l’antic cementeri de Son Coletes

 

La visita guiada que es va oferir divendres passat per part dels responsables de l’empresa ATTICS, concessionària de les excavacions que es duen a terme a Son Coletes a la recerca de les restes dels afusellats el 1936 va resultar tot un èxit de públic, fins al punt que la visita s’hagué de fer en dues tongades. El coordinador de l’excavació, Cesc Busquets, destacà la dificultat de les tasques, però també l’exit d’haver trobat a la primera de les zones excavades la base de la creu central que presidia l’antic cementeri, a més de tres metres de profunditat. Busquets explicà que per arribar al nivell de la terra argilosa vermella natural de l’indret hagueren d’excavar alguns metres fins a trobar la pedra, i també les restes d’una desena de persones enterrades el 1820 a Son Coletes. Ni rastre, encara, però, dels represaliats pel feixisme. Busquets aclarí que les restes trobades, entre les quals hi havia majoria de dones, no oferien cap casta de lesió que pogués fer pensar que es tractava de cossos del 1820.

Així mateix, explicà que els responsables de la construcció del nou cementeri no havien tengut miraments a l’hora de construir tombes i murs, fins al punt que xaparen les restes d’alguns cossos.

També es veia que si hi havia hagut cossos del 1936 sobre aquests primers, havien estat retirats durant les obres.

No són empestats
Després de les informacions aparegudes afirmant que les restes trobades a la primera zona excavada pertanyien a persones mortes per la pesta el 1820 l’historiador Albert Carvajal ha volgut aclarir que a Manacor només moriren el 1820 dues persones per la pesta. Això sí, tots els enterraments que es feren des del 13 de juliol de 1820 fins alguns anys després varen ser al cementeri habilitat a Son Coletes. Només entre l’agost i el desembre de 1820 s’hi realitzaren 126 enterraments d’adults.

Back To Top
Search